Мултимилиардерите Бил Гейтс и Уорън Бъфет са близки приятели от

...
Мултимилиардерите Бил Гейтс и Уорън Бъфет са близки приятели от
Коментари Харесай

Най-важният урок, който Бил Гейтс е научил от Уорън Бъфет

Мултимилиардерите Бил Гейтс и Уорън Бъфет са близки другари от близо три десетилетия. Всеки път, когато създателят на Microsoft е в компанията на „ Оракула от Омаха “, той споделя, че се усеща като дете в сладкарница, визирайки множеството препоръки, които е получил от Бъфет.

Гейтс също по този начин не пропуща опция да показа ролята, която житейската мъдрост на Бъфет е изиграла в неговия живот. Може би най-важният урок, който е научил от именития вложител, е ревниво да пази своето време.

„ Колкото и пари да имате, не може да си купите време. Всеки има единствено 24 часа дневно. Уорън отделя изключително внимание на този факт. Той не разрешава календара му да се препълни с безсмислени срещи “, споделя Гейтс.

Задаването на верните цели дава на Бъфет повече време, което да прекарва в компанията на хора, които са значими за него, като включително влиза и създателят на Microsoft.

„ Той е доста великодушен в отделянето на време на хората, на които има доверие. Близките му съветници в Berkshire имат номера му и могат да му се обаждат когато и да е “, прибавя Гейтс.

Иначе казано, би трябвало  фокусирате цялото си внимание върху значимите за вас неща и да игнорирате информацията, мненията и концепциите, които не засягат вашите цели. Преди да вършиме каквото и да е било, би трябвало да си задавате въпроса „ Това значимо ли е за мен сега? “.

Успешните хора, като Бъфет и Гейтс, са наясно с това, че денят им би трябвало да се върти към значимите неща. Те ръководят времето си извънредно дейно, фокусирайки се върху едно или две неща, които наложително би трябвало да бъдат изпълнени в границите на деня.

Ето няколко неща, които може да извършите, с цел да подобрите фокуса си върху значимите неща:

Следвайте предвидим график

Когато пристигнете в офиса, първият ви приоритет би трябвало да бъде избягването на имейла. Веднъж откакто отворите пощата си, играта свършва. Веднага ще бъдете въвлечени в въртоп от непознати проблеми, претенции и задължения.

Вместо това, всяка заран отделяйте сред 30 и 60 минути за планирането на график, който да следвате денем. Задайте си въпросите: „ Какво би трябвало да направя, с цел да върви деня ми добре? “ и „ Колко време би трябвало да отделя на всяка задача? “

Опростете нещата

Опростяването внася доста изгоди в работния развой. Когато би трябвало да мислим за доста комплицирани фактори, като да вземем за пример срещи с хора или създаване на тактики, ние постоянно губим от взор крайната цел, която желаеме да реализираме. Вместо да позволявате денят ви да бъде доминиран от ненужни разсейвания, би трябвало да се научите да подрязвате всичко ненужно и да си изградите темп на работа.

Обучете мозъка си да споделя „ не “

Според изследване на професор Мортен Хансен от Калифорнийски университет „ Бъркли ", когато човек споделя се научи да „ не “, той придобива способността да свежда до най-малко уговорките си и да се концентрира върху значимите неща. И противоположното, когато човек не се възползва от тази дума, той рискува да бъде претрупан с прекалено много отговорности, резултатът от които са нараснали равнища на стрес, прегаряне и даже меланхолия.

„ Хората считат, че да си фокусиран значи да казваш „ да “ на нещо, върху което би трябвало да съсредоточиш вниманието си. Това не е по този начин. Да си фокусиран значи да казваш „ не “ на стотици други положителни хрумвания, които съществуват. Трябва да избирате деликатно. Аз съм еднообразно горделив както с нещата, които сме създали, по този начин и с тези, които не сме “, споделяше създателят на Apple Стив Джобс.

.................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР