Муктада Садр и действащият премиер Хайдер ал Абади Двете листи

...
Муктада Садр и действащият премиер Хайдер ал Абади Двете листи
Коментари Харесай

Съюз между шиитски духовник и проирански милиции се кани да управлява Ирак


Муктада Садр и настоящият министър председател Хайдер ал Абади

Двете листи с най-вече гласове на парламентарните избори в Ирак - на шиитския националист Муктада Садр и на близки до Иран някогашни борци против джихадистите оповестиха непредвиден съюз за ръководене на страната в идващите четири години, съобщи Франс прес.

Съобщението изненада политическата класа, тъй като Муктада Садр бе загатнал, че не желае съюз с листата на някогашния лидер на шиитски милиции Хади ал Амири, който е считан за индивида на Техеран в Багдад.

" Обявяваме, че сключихме същински съюз за ускорение на съставянето на национално държавно управление ", съобщи Садр на обща конференция с Амири в свещения за шиитите южен иракски град Наджаф.

" Това е апел към всички, които са загрижени за националните ползи. Ще създадем комисии за всеобщи полемики, с цел да се форсира правенето на управническа стратегия ", съобщи Амири.

Изненадващият поврат понижава възможностите на досегашния министър председател Хайдер ал Абади, чиято листа е трета, да резервира поста си.

Преди седмица Садр подписа съдружно съглашение с листата " Ал Хикма " на шиита Амар ал Хаким и с тази на всемирски настроения Ияд Алауи, в която има голям брой сунити. Тази коалиция има общо 94 места в Народното събрание, а в случай че към тях се прибавят и 47-те на Хади ал Амири, новият съюз ще има 141 депутати - значима крачка към постигането на половината от 329-те места в иракския парламент, нужни за сформиране на бъдещото държавно управление, отбелязва Агенция Франс Прес.

Изборите в Ирак може да се окажат извоювани от Иран, разяснява организация Ройтерс.

Битката за установяване на състава на идващото държавно управление на Ирак към момента е в ход, само че Иран може да си обезпечи стратегическа победа, тъй като вниманието на висшите външнополитически мъже в Съединени американски щати е погълнато от срещата на върха със Северна Корея. Онези, които са натоварени със задачата да дават отпор на иранското въздействие, са напълно фокусирани върху повторното налагане на глобите (срещу Иран) и не съумяват да оценят смисъла на тази евентуално повратна точка за районното въздействие на Техеран, писа организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР