Мухълът е покрил всички повърхности в база “Сия Нейкова във

...
Мухълът е покрил всички повърхности в база “Сия Нейкова във
Коментари Харесай

Децата във Варна тренират гребане сред мухъл и с разпадащи се лодки

Мухълът е покрил всички повърхности в база “Сия Нейкова ” във Варна, в която упражняват варненските гребци. Течовете унищожават лодките, които са дървени, и на последното съревнование, на което клубът взе участие, една от тях безусловно се разпада на старта, описаха треньорите. Сградата е общинска, а клубът може да прави единствено дребни поправки. От Община Варна обявиха, че сега търсят реализатор за по-сериозни ремонтни действия.

Въпреки мухъла и старите лодки, сега тук упражняват 40 деца - два пъти повече от преди две години. Желаещите да упражняват обаче са доста повече, споделя Димитър Стоименов, заместител ръководител на Градска канализация " Черно море ". Той схваща и родителите им, които ги стопират поради неприятните условия.

" Когато родителят пристигна и види къде би трябвало да си остави детето, просто споделя скърбя, има по-хубави бази, други спортове, това, че той желал това, аз ще го запиша другаде, където е малко по-лъскаво ", добави той.

Базата е общинска, предоставена е безплатно на спортния клуб, който дава отговор за дребните ремонти и настоящите поправки. Общината е ремонтирала част от постройката, само че това не е задоволително. Водата, която капе върху махагоновите лодки ги унищожава, и на съревнование в Пловдив се стига до извънредно конфузна обстановка - на старта лодка се чупи през средата.



" По време на самата гонка ѝ се счупват от вътрешната страна ребрата и се счупва цялата лодка. Детето финишира, крепко е, живо е, финишира единствено на ръце, без да употребява краката ", разяснява Йорданка Ненова, треньор в Градска канализация " Черно море ".

" Участваме на републикански надпревари, не може като отидем на съревнование в Пловдив, да ни се смеят хората и да споделят, че музеят от Варна идва ", сподели Мирослав Димитров, заместник-председател на Градска канализация " Черно море ".

Басейнът за тренировки е на към 50 години, множеството лодки са на същата възраст и основават проблеми и по време на тренировките.

" Новите технологии са навлезли доста в тоя спорт, ние нямаме карбонови лодки, което е тъпо ", означи Стоименов.

" Ако ни създадат обикновено финансиране, може би ще имаме вид да си купуваме лодките ", добави Димитров.

Клубът и общината договарят за пазаруването на 1 или 2 лодки, има и хрумвания за летни лагери, които да привлекат състезатели.

" Децата имат предпочитание. И аз също желая те да се занимават с този спорт. Варна е морски град и ние би трябвало да имаме водни спортове на равнище ", сподели Ненова.

В момента се организира социална поръчка за ремонт на покривната изолираност, стените и таваните на гребна база " Сия Нейкова ". Пълно възобновяване обаче ще има единствено в случай че бъдат обезпечени нужните средства.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР