МС гласува предложи до НС за освобождаване на военния министър

...
МС гласува предложи до НС за освобождаване на военния министър
Коментари Харесай

Коалицията уволни Янев по искане на Петков

МС гласоподава предложи до Народно събрание за освобождение на военния министър Стефан Янев на изключително съвещание. Всички водачи на партиите в обединението са съгласни с неговото премахване.

Това значи, че Янев остана без поддръжката на Българска социалистическа партия и ИНТ, които другояче твърдяха, че са срещу оставката му. Премиерът Кирил Петков към този момент предложи различен авиатор - Тодор Тагарев за началник на МО.

„ Никой министър в това държавно управление няма право на лична външна политика, изключително във Facebook”, съобщи часове по-рано на брифинг в Министерски съвет Петков. Премиерът уточни, че ще упорства тя да бъде гласувана на изключително съвещание на Народно събрание във вторник.

“Никой министър не може да споделя на държавното управление, че неговото оставане е функционалност на стабилността на държавното управление. Мой боен министър не може да употребява думичката „ операция”, вместо „ война”, аргументира се Петков. Няпомняме, че от предходната седмица Янев е нападан от Демократична България за “ терминологията на Владимир Путин”.

Още в неделя министърът разгласява статус във Facebook, в който предизвести за "бъдещи решения на държавното управление, които не са в полза на България и даже са рискови за страната ни ".



От поста му се разбра, че и Продължаваме промяната (ПП) е отдръпнала доверието си от него. Янев упрекна в безредица и "тежка некомпетентност " държавното управление. "Няма да подам оставка, само че в случай че бъда отхвърлен от държавното управление, това ще има рискови последствия ", написа той.

"Целта на моите „ сътрудници “ и критици е ясна. Целта, несъмнено, не е просто да ме дискредитират в личен проект. Задачата е да бъде освободен постът на министъра на защитата за някой, който е по-, да го кажем по този начин, по-отзивчив при прокарването на съответни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред, в това число във връзка с военната сфера и решенията, които се взимат там. Реализирането на сходен сюжет, съгласно мен, слага под риск националната ни сигурност ", сигнализира Янев.

Новото предложение за министър на защитата е Тодор Тагарев, който също е от квотата на Политическа партия. Той към този момент заема поста, само че в качеството си на длъжностен боен министър в кабинета на Марин Райков през 2013 година Преди това, в интервала 2009-2010 при Борисов 1, е консултант по стратегически защитителен мениджмънт на Аню Ангелов в МО.

През 2016 година Тагаев бе назначен за началник на Института по защита, само че година по-късно е освободен от точно Янев, който по това време е длъжностен боен министър. Мотивът за уволнението му е "подмяна на тактико-техническите задачи " на плановете за закупуване на нов вид изтребител.

Тагарев е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение Георги Бенковски в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия Жуковски във Воронеж (СССР), а през 1994 година и в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Алабама. И той е работил в НАТО в интервала от 2005 до 2008 година Тагарев е бил член на Борда за проучвания и технологии на НАТО и народен представител в неговия панел Системни разбори и изследвания.

Егор Глазенов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР