МРРБ и енергийният регулатор си прехвърлят топката кой може да

...
МРРБ и енергийният регулатор си прехвърлят топката кой може да
Коментари Харесай

ВиК дружества са заплашени от фалит: Държавата и КЕВР в спор кой може да помогне

МРРБ и енергийният регулатор си трансферират топката кой може да избави 20 ВиК сдружения, които не могат да си платят тока
В риск от банкрут са държавните ВиК сдружения, а повода е високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, оповестява БТВ. КЕВР били отговорни, че отказвали да подхващат дейности, с които да защитят операторите, макар наличните законови разпореждания.

Зам.-министърът на районното развиване Валентин Граматиков съобщи, че скоро ще се стигне до обстановка, в която сдруженията просто няма да могат да извършват функционалностите си.

„ Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, само че не се започнаха никакви ограничения от страна на регулаторния орган “, уточни зам.-министър Граматиков и подсети за изписаните писма и срещи по въпроса. „ Възможността от 1 януари да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева. Затова ни би трябвало нова цена незабавно “, съобщи той.

Директорът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев също сигнализира за трагичната обстановка в бранша и означи, че цените на тока не дават отговор по никакъв метод на плановете, заложени в настоящите бизнес проекти на сдруженията. В момента сдруженията под шапката на ВиК холдинга заплащат приблизително с над 303 лева повече за ток, по отношение на одобрената в бизнес проектите цена от 82 лева Заради голямата разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лева към снабдители на ел. сила.

„ Почти всички електроразпределни сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят “, призна Кънчев. Според него, в случай че не се вземат ограничения има риск задълженията за ток да скочат до 140 млн. лева

Около 20 сдружения са застрашени да изпаднат в несъстоятелност, а това значи банкрут. В тази обстановка те няма да могат да обслужват популацията в редица обитаеми места.

Управителят на ВиК – Видин, Георги Владов, сигнализира за още един проблем – нарастването на минималната работна заплата от 1 януари следващата година. Така с изключение на непостижими сметки за ток, сдруженията ще би трябвало да намерят средства и за по-високи заплати, т.е. още дефицити. „ Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще стартират да напущат работа и най-после ще останем единствено шефовете на ВиК сдруженията, които ще заключат вратата, когато банкрутират “, съобщи Владов.

Според ръководителят на КЕВР - Иван Иванов, единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната . Според него и специалистите на КЕВР използването на чл.19 от Закона е невероятно, защото сега има стартирана процедура по утвърждение на новите бизнес проекти на сдруженията, в които са заложени разнообразни от сегашните цени. А те плануват нарастване на заплатите в бранша, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв период тези проекти ще бъдат признати.

„ Срещата беше изцяло безпредметна. Ние сме се съветвали с адвокати по отношение на използването на член 19, като при предпочитание регулатора може да приложи това деяние от 1 януари до влизането в действие на новите бизнес проекти “, обърна се към хората от КЕВР зам.-министър Граматиков.

Той подсети, че към момента КЕВР не е одобрила нито един бизнес проект на ВиК сдружение, макар че са импортирани от края на месец юни 2021 година Шансът това да се случи до нова година е нулев. „ Активирането на член 19 и нова цена от 1 януари е единствената опция да избегнем проблемите. Разбира се, ще търсим и обезщетителен механизъм “, заключи още заместник-регионалният министър.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР