Мрежата LoRa прави столицата умен град 14.12.2017 г. – Първият

...
Мрежата LoRa прави столицата умен град 14.12.2017 г. – Първият
Коментари Харесай

Пилотен проект за дистанционно отчитане на водомери стартира в София


Мрежата LoRa прави столицата интелигентен град

14.12.2017 година – Първият действителен план за интелигентно премерване на ползване, който извежда София една крачка напред по пътя към умния град, към този момент е реалност в мрежата от ново потомство LoRа. Той е осъществен за потребностите на „ Софийска вода “ АД от VIVACOM и Qubiqo - инженеринговата компания, разработваща решения в областта на ръководството на водоснабдителните и канализационните мрежи и уреди. Пилотното софтуерно решение съставлява система за отдалечено събиране и разбор на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на постройките в определен софийски квартал. Проектът е реформаторски освен за столицата ни и за България, само че и за цялата интернационална организация VEOLIA, защото “Софийска вода” АД е първата компания от групата, която внедрява сходна технология, оповестиха от Виваком.

Системата обезпечава в действително време настояща информация за разхода на вода от всички сградни водопроводни отклонения, където са инсталирани устройствата, както и от входа на определената водомерна зона. Събирането на данните от водомерите се прави със особено създадени сензорни устройства, които употребяват построената от VIVACOM мрежа за трансфер на данни от ново потомство - LoRa. Устройствата събират и изпращат данните през избран и авансово заложен период от време. Информацията от датчиците се достъпва в особено създадено приложение Q Data, което с изключение на визуализация на получените данни, обезпечава и примитивен разбор по авансово заложени знаци.

Иновативният план цели да даде редица благоприятни условия за Софийска вода АД за възстановяване ръководството и успеваемостта на процесите и повишение на качеството на услугите на компанията. Успешното му привършване ще докара до идната разумна и планувана стъпка в развиването на компанията - построяването на цялостна система, която да покрива главните потребители на вода, обслужвани от доставчика на комунални услуги.
LoRa e технология за безжични информационни мрежи от нов вид, които обезпечават съгласуваност и двустранна връзка сред доста на брой устройства, ситуирани върху обширна територия, освен това с извънредно невисок разход на сила. Такава мрежа, основана на LoRA, беше построена с покритие на цялата столица от VIVACOM в партньорство с Nokia единствено преди месец.



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР