Мравките - войници (Eciton) са по-големи, но мозъците им не

...
Мравките - войници (Eciton) са по-големи, но мозъците им не
Коментари Харесай

Мравки войници не се нуждаят от големи мозъци

Мравките - бойци (Eciton) са по-големи, само че мозъците им не са по-големи от тези на другите служащи в същата колония. Това разкрива списание „ BMC Zoology”. Екип от учени от университета Дрексел в Филаделфия разкрил, че мравките - бойци извършват характерни и лимитирани задания, имат лимитирана потребност за когнитивно мислене, за това и развиването на мозъка им е също лимитирано.

Мравките имат вариации в тяхните самостоятелни качества и за това те са проведени по този начин, че да оказват помощ повече на цялата колония, а не за тях самите.

Авторите съпоставиха размера на мозъците с размера на тялото на 109 мравки служащи и 39 бойци от осем разнообразни типа. Телата на бойците са по - огромни, те откриха, че няма забележителна разлика в мозъците им.

Изследването демонстрира, че поддържането и развиването на моъчната тъкан е мъчно в мравешки колонии. Авторите също откриха, че мравките - бойци имат относително огромни мускули прикрепени към тялото, които се изполват в пазене на колонията, което сочи към това, че мозъчното им развиване се компенсира от мускулите им.

Професор О’Донел, основен създател на изследването, сподели: „ че това е първото изследване, което преглежда вероятността за понижена мозъчна активност в участници от обществени групи. Повечето предходни проучвания от този тип фокусирали на разнообразни типове или кои фактори могат да усилят мозъчния потенциал на самостоятелното равнище. Нашето изследване прегледа по какъв начин понижение на мозъчната активност на човеци, може да помогне на обществените групи като цяло”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР