Мравките няма да успеят да се адаптират към повишените температури,

...
Мравките няма да успеят да се адаптират към повишените температури,
Коментари Харесай

Мравките няма да се адаптират към повишените температури

Мравките няма да съумеят да се приспособяват към нарасналите температури, заяви уеб сайтът Физ.орг, базирайки се на научно проучване, оповестено в " Джърнал оф енимал еколъджи ".

Учени от щатския университет в Северна Каролина са разкрили, че тези инсекти няма да могат да се приспособяват към световното стопляне. Температурата на тялото им зависи от околната среда. Ако средата им предлага температура, която е надалеч от оптималната за тях, то те са застрашени от гибел.

За да схванат повече за това по какъв начин насекомите биха дали отговор на световното стопляне, учени от университета в Северна Каролина са изследвали пет типа мравки, срещани в щата. Те са били събирани от локалните гори. Измерена е температурата на въздуха в местообитанията, както и тази на мравките.

Температурата на телата на насекомите е била установявана с еднакъв термометър. Отделните типове се разграничат по цвят и величина.

Всеки тип е бил поставян в желаната от него температура в лабораторни условия.

Изследователите са разкрили, че мравките в лабораторията имат разнообразни термични желания, като те оказват въздействие и на интензивността им. Това допуска ограничаване в способността им да се приспособяват към повишаващите се температури.

Интересно е, че мравките-работнички, които наблюдавахме, се слагат в неподходящи за своя организъм условия, споделя Сара Прадо, съавтор на проучването. Възможно е това да е жертване в името на цялата колония.

Места, които са по-горещи, вършат и мравките по-топли. Засега те не поправят държанието си, с цел да нагодят интензивността си към изменящите се условия, споделя Елза Йънгстед, различен създател на проучването.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР