Мръсният въздух в София и бавно точещото се съдебно дело

...
Мръсният въздух в София и бавно точещото се съдебно дело
Коментари Харесай

Столицата няма намерение да мие улиците по-често

Мръсният въздух в София и постепенно точещото се правосъдно дело против неналичието на съответна реакция от страна на Столичната община принудиха съдията по делото да наложи изключителни ограничения. Съдия Албена Ботева от Софийския градски съд одобри определение, с което разпорежда на Столичната община да пристъпи към машинно миене на вътрешнокварталните улици и улиците с социална значителност два пъти в месеца през лятото. Общината е задължена от съда и да стартира да дава всекидневно информация за фините прахови частици на спирките за градския превоз, заяви lex.bg. От " Московска " обаче считат, че към този момент извършват всичко това и дадоха да се разбере, че не одобряват изказванието, че не мият улиците задоволително постоянно.

Според определението на съда всички вътрешноквартални улици и улиците с социална значителност следва да се мият по два пъти месечно в интервала от май до септември. За останалите месеци на годината съдът разпореди машинно миене един път в месеца, като средномесечно следва да са измити най-малко 10 847 декара улици, обясниха от Софийски градски съд. Общината е задължена да бъде по-активна и в даването на информация за фините прахови частици - би трябвало да афишира средноденонощните равнища на уеб страницата си, на съответните профилирани табла и спирките на градския превоз и метрото. До две седмици съдът желае да получи от екипа на Йорданка Фандъкова и план за създаване на нови велоалеи - в това число от крайните квартали до града.

Според план-сметката за чистотата разноските за миене на улици за 2019 година са 5 845 768 лева - над 1 млн. лева повече от 2018 година, като аргументът за завишаване на средствата е точно програмата с ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха. От план-сметката обаче не излиза наяве какъв брой тъкмо миения се плануват с по този начин заложените средства. В документа е записано, че парите ще стигнат за измиване с маркуч на всички публично значими и вътрешноквартални улици - общо 76 632 декара, 4 пъти годишно. Освен това през летните месеци щели да бъдат измити още 158 251 декара в допълнение, тъй като е заложено и миене с камиони с дюзи, а кратността за това била увеличена на 24 пъти в годината. Кои тъкмо улици се мият с камиони с дюзи не е ясно, тъй че не може да се направи непосредствено съпоставяне с новите условия на Софийски градски съд, нито да се реализира надзор.

От централни столични региони през вчерашния ден бяха безапелационни, че вътрешнокварталните улици не се мият с периодичност два пъти в месеца. " Досега са мити два пъти - един път напролет и повторно този месец ", разясниха от столичен регион. Според известие на уеб страницата на общината сега се мият улици в 5 столични квартала. Няма метод да се разбере какво тъкмо е заложено по план-сметката за чистотата по квартали - тази информация не е обществена нито за машинното миене на улици, нито за останалите действия по чистотата. Ако средствата за миене на улици не стигат, може да се наложат промени и разбърквания по към този момент утвърдената план-сметка за чистотата за 2019 година

От общината побързаха да се презастраховат и за оповестяването на данните за фините прахови частици на спирките на градския превоз с аргумента, че това може да се окаже неработещо. На огромните спирки се обявявала информация за доста транспортни средства и съгласно общината не е ясно дали тази за частиците няма да се загуби. Както " Сега " неведнъж е писал, до неотдавна информацията за положението на въздуха беше съвсем неоткриваема на уеб страницата на общината. Сега най-малко справката за миналото денонощие е забележима на челно място дружно с линк към европейския показател за качеството на въздуха. Данни в действително време обаче занапред ще се оферират с новата система от спомагателни 22 датчика, която още не е проработила.

На Столичната община няма да й е мъчно да показа проект за създаване на велоалеи - преди броени дни общинският съвет утвърди подобен с небосвод до 2035 година Предоставянето на този проект в избрания от съда период, както и техническите благоприятни условия за издание на информация на средноденонощните правила и на таблата на градския превоз е единственото, което общината дава обещание да направи в отговор на правосъдното решение. " Предложените от съда ограничения са част от програмата за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, която се извършва сега ", считат от " Московска ". В нея има над 100 ограничения и действия, само че множеството от тях в никакъв случай не са били прилагани и служат за пред европейските институции.

СГОВОР

До налагането на привременните ограничения се стигна след следващата пречка по делото за чистотата на въздуха. Този път се оказа, че Министерството на околната среда и водите не разполага с специалисти, които да извършат назначената от съда експертиза дали общината е вземала съответни ограничения против мръсния въздух. Експертизата бе позволена през май и в нея следва да вземат участие експерти по запазване на чистия въздух, физик, метеоролог и специалист по екологичен мениджмънт. След като Министерство на околната среда и водите няма да дава хора, такива ще се търсят в Българската академия на науките. Делото за мръсния въздух е за липса на съответна реакция на общината в интервала 2015-2017 година и се води от " Група за чист въздух ". То тръгна едвам тази година, откакто трима съдии си направиха отказ, а други двама го прекратиха, до момента в който най-после апелативният съд не се произнесе, че такова би трябвало да има, напомня lex.bg.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР