Мръсният въздух в Букурещ е сред централните теми за румънския

...
Мръсният въздух в Букурещ е сред централните теми за румънския
Коментари Харесай

И в Букурещ страдат от мръсния въздух

Мръсният въздух в Букурещ е измежду централните тематики за румънския щемпел тази заран.

Букурещ е един от най-замърсените градове в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушаване против Румъния поради непрекъснато превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха (РМ10, РМ2,5), както и поради некадърност да следи качеството на въздуха според закона , написа в. " Адевърул ".

Основна причина за замърсяването на въздуха в Букурещ е пътният трафик, показва изданието и добавя, че по улиците на румънската столица се движат над два милиона коли. Замърсяване генерира и строителството и изключително обектите, които не съблюдават нормите за организация на работа. Освен това се усеща все по-остро неналичието на задоволително зелени пространства, показва изданието.

Превишаването на допустимите стойности напоследък се дължи на обстоятелството, че през зимата замърсяването се усилва поради отоплението на жилищата и ниското атмосферно налягане. Освен това през нощта стойностите на замърсяване са по-високи поради влагата, която се наслагва върху праховите частици, защото улиците не се чистят както би трябвало, написа " Адевърул ".

Румънската страна не разполага с работеща мрежа, която да предава ежедневни данни на индикаторите на замърсяване и не обезпечава правилно наблюдаване на качеството на въздуха , отбелязва още вестникът.

Информационният уебсайт Зиаре оповестява за " първа жертва " в абсурда с мръсния въздух в Букурещ. Министърът на околната среда Костел Алексе заяви, че ръководителката на Националната защита по околна среда Габриела Дорожан е приела да подаде оставка. -->

В края на предходната седмица казусът с мръсния въздух в Букурещ бе върнат във фокуса на публичното внимание от общинския консултант от " Съюз за избавление на Румъния " Октавиан Берчану. Цитирайки данни от разнообразни измервания, той сподели, че въздухът в Букурещ в нощта на 4 против 5 януари е бил нечист колкото този в Сидни. И това, в случай че големи територии към град Сидни са опустошени от горски пожари, до момента в който в Букурещ бе елементарна нощ при започване на годината, отбелязва Зиаре.

В публичното пространство бързо се развихри скандал, а Влад Войкулеску - евентуален претендент за кмет на Букурещ от партия ПЛЮС, упрекна актуалната кметица Габриела Фиря, че даже не е пробвала да разбере и да изясни за какво градът е с толкоз замърсен въздух. Никушор Дан - различен евентуален претендент за кмет, изброи ограниченията, които Габриела Фиря не е подхванала за понижаване на замърсяването, макар че е разполагала със средства и политическа поддръжка, с цел да го направи.

Министърът на околната среда Костел Алексе пък прикани букурещяни да пазят здравето си както могат, в това число носейки маски. След това сред министъра и кметицата се развихри същински скандал, като в един миг Габриела Фиря посъветва министъра на околната среда да се реалокира от Букурещ, откакто не му харесва обстановката. Министърът отговори, че кметицата е тази, която би трябвало да се реалокира. Министърът опита да откри кои други институции не са си свършили работата през последните години, с цел да защитят букурещяни от мръсния въздух. В този подтекст той заяви, че ръководителката на Националната защита за околна среда Габриела Дорожан е приела да подаде оставка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР