Мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 15

...
Мръсният въздух е причината за преждевременната смърт на близо 15
Коментари Харесай

Мръсният въздух у нас убил 15 000 души за година според проучване

Мръсният въздух е повода за преждевременната гибел на близо 15 хиляди българи единствено за една година. Това сочат данните на Европейската организация по околната среда.

Според проучването замърсяването на въздуха с фини прахови частици е довело до преждевременната гибел на 14,2 хиляди души в България през 2015 година. Други 640 случая на преждевременна гибел са свързани с превишаващата позволена норма централизация на азотен диоксид, който се свързва със замърсяването от колите.

Според отчета над 420 хиляди случая на преждевременна гибел в 41-на европейски страни са свързани със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат видeни или помирисани, само че имат извънредно нездравословен резултат и могат да причинят рак на белите дробове, астма и сърдечни заболявания.

Само в страните от Европейския съюз броят на тези случаи е 391 хиляди. Регионите с най-лоши равнища на фини прахови частици са в източноевропейски страни като България, Полша и Словакия.

Други страни над допустимите правила са Хърватия, Сърбия, Албания и Босна. Македония се показва най-зле от всички страни, отбелязва Bulgaria ON AIR.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР