Мръсен въздух в София и през 2020г., причинен от фини

...
Мръсен въздух в София и през 2020г., причинен от фини
Коментари Харесай

Мръсен въздух [фини прахови частици] в София – Опасно ли е за здравето?

Мръсен въздух в София и през 2020г., породен от фини прахови частици!

Данните от станциите на столична община, още веднъж демонстрират повишени равнища на фини прахови частици, които потвърдено са нездравословни за човешкото здраве.

Ето и данните за равнищата на ФПЧ10 (фини прахови частици 10 микрометра), които са измерени в станциите ситуирани на територията на гр. София:

air.sofia.bg

В кв. Надежда, в края на предходната година, измерванията сочеха, замърсен въздух породен от фини прахови частици – 8 пъти над нормата 400 µg / m  3 през нощта и м/у 100 – 200 µg / m  3 денем.

Справка за станция „ София – АИС Надежда “ (снимка eea.government.bg)

Как Общината ще се бори с мръсния въздух?

На уеб страницата air.sofia.bg са оповестени взетите ограничения от Столична община по отношение на повишение равнищата на фини прахови частици във въздуха:

  • Изберете градския превоз през днешния ден
  • Изберете екологично отопление през днешния ден
  • Извънредни инспекции на източници на замърсяване
  • Извънредни инспекции на строителни обекти
  • Безплатно паркиране в буферните паркинги

Това са спомагателните ограничения за справяне с казуса.

До какъв брой е рисков за здравето мръсния въздух?

Въздействието на замърсяването на въздуха с фини прахови частици върху здравето е съществено – една трета от смъртните случаи от инсулт, рак на белите дробове и сърдечни болести се дължат на замърсяването на въздуха.

Това има резултат, еднакъв на този на тютюнопушенето, и доста по-висок от, да речем, резултата от яденето на прекалено много сол.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е мъчно да се избегне, без значение какъв брой богат е регионът, в който живеете. Замърсяването е на всички места към нас.

Фините прахови частици във въздуха могат да се промъкнат около защитните сили на нашето тяло, прониквайки надълбоко в дихателната и кръвоносната система, увреждайки белите ни дробове, сърцето и мозъка.

Замърсяването на въздуха има пагубно влияние върху децата. В международен мащаб до 14% от децата на възраст 5 – 18 години имат астма, обвързвана с фактори, в това число замърсяване на въздуха. Всяка година, деца по-млади от 5 години умират от респираторни болести, свързани със замърсяването на въздуха (за 2016г. са умряли 543 000 деца).

При бременните дами, изложени на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, това може да повлияе на растежа на мозъка на плода.

Замърсяването на въздуха също е обвързвано с когнитивно увреждане както при деца, по този начин и при възрастни.

И по този начин, какъв брой нечист може да бъде въздухът, преди да стартира да се отразява на здравето ни?

За ФПЧ2.5, насоките на СЗО (Световната Здравна Организация) споделят, че оптималното безвредно равнище е средногодишна централизация от 10 μg/m 3  или по-малка.

За да насърчи градовете да понижат замърсяването на въздуха, даже в случай че не са в положение да реализират идеалните безвредни равнища, СЗО е определила три междинни цели за градовете.

Това са: 15 μg / m  3  (междинна цел 3); 25 μg / m  3  (междинна цел 2); 35 μg / m  3  (междинна цел 1). Много градове към този момент надвишават горното равнище на междинна цел 1.

София попада в междинна цел 3; 25 μg / m  3 , съгласно Изпълнителна агенция по околна среда.

В уеб страницата – nytimes.com може да видите равнищата на замърсен въздух породен от фини прахови частици, за най-лошия ден за тази година. Както и до-колко е нездравословно. Обикновено в София демонстрира НЕЗДРАВОСЛОВНО “.

Фини прахови частици и меланхолия!

В едно скорошно изследване се споделя, че излагането на замърсен въздуха е обвързвано с нараснал риск от самоубийство и меланхолия.

Изследователите прегледаха девет съществуващи изследвания върху 16 страни, които изследваха евентуалната връзка сред замърсяването на въздуха с фини прахови частици и депресията, тревогата, биполярното разстройство, психозата и самоубийствата. Размерите на извадката в изследванията варират от 958 до 69 966 участници.

Изследователите откриха връзка сред контакта с ФПЧ 2.5 – прахови частици с диаметър до 2,5 микрометра в продължение на най-малко шест месеца.

Изследователите дефинираха това като дълготрайна експозиция. При 10 микрограма на куб/м, при приблизително равнище на ФПЧ 2,5 беше обвързвано с 10-процентово нарастване на вероятността да изпитате стрес и меланхолия.

За да придобиете визия за размера (ФПЧ 2,5 – 2,5 микрометра), косата на човек e сред 40 до 120 микрометра.

Необходими са още проучвания, с цел да се удостовери дали замърсяването предизвиква неприятно психологично здраве, пишат създателите на изследването в списанието Environmental Health Perspectives.

Съавторът Isobel Braithwaite от отделите за психиатрия на Института по здравна информатика съобщи пред Newsweek, в случай че бъде потвърдено, тази връзка може „ да засегне милиони хора “.

Депресията визира над 260 милиона души по света, акцентира тя и към 90 % от хората в международен мащаб дишат равнищата на замърсяване на въздуха с фини прахови частици над напътствията на Световната Здравна Организация.

„ Има редица проучвания, които откриват доказателства за биологични промени, които могат да оказват помощ да се обяснят механизмите, които биха могли да са в основата на това, като инфектиране в мозъка, увреждане на нервните кафези и промени в равнищата на хормона на напрежението, само че имаме потребност от повече проучвания, с цел да станат ясни функциите, които те могат да играят „, сподели Braithwaite.

От къде идват тези фини прахови частици?

Източниците на фини прахови частици са коли, прахуляк от промишлени действия, изгаряне на дърва и въглища или дървесни материали и всичко друго което се възпламенява по време на горски пожари.

Замърсяването на въздуха е тясно обвързвано с изменението на климата – главният мотор на изменението на климата е изгарянето на изкопаеми горива, което способства значително за замърсяването на въздуха – и напъните за намаляване на едното могат да подобрят другото.

Наскоро Междуправителственият комитет на Организация на обединените нации по изменението на климата предизвести, че електрическата енергия от въглища би трябвало да завърши до 2050 година, в случай че желаеме да ограничим световното стопляне до 1,5C. Ако не, може да следим огромна климатична рецесия единствено до 20 години.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР