Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след

...
Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след
Коментари Харесай

Как ще се отрази поскъпването на долара на доходите ни

Мрачни стопански вероятности пред Европа. Така икономисти виждат обстановката, откакто курсът на еврото се намали до нов 20-годишен най-малко.
 
„ Европа е най-удареният континент от геополитическата обстановка. Икономическите вероятности са меко казани мрачни пред Европа ”, разяснява икономистът Кузман Илиев в " Здравей, България " по Нова телевизия.

Той даде за образец Германия. „ Моторът на европейската стопанска система – Германия, виждате в каква комплицирана обстановка е. Практически се навлиза в криза поради високите цени на енергоресурсите, поради множеството политики, които пречат на основаването на потенциал на производството. Като прибавите към това, че Федералният запас е доста по-смел във повдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - при $, се получава тази световна неустановеност. Всичко потегля към $ и той се ускорява. А ЕЦБ се забави с повдигането на лихвите ”, изясни Илиев.
 
Икономистът Георги Вулджев разяснява, че това към този момент няма да е задоволително, с цел да се стигнат предходните равнища на валутния курс.
 
„ Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сюжет е да се резервира този паритет. Но е допустимо курсът да падне и под този паритет ”, сподели Вулджев.
 
Засилването на $ значи, че ще обеднеем още, изясни Кузман Илиев. „ Ще внасяме непознати артикули по-скъпо. Търговията с храни и горива е в долари ”, изясни Илиев.

Доларът нарастна рекордно

„ В околните няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна дарба ”, изясни Вулджев. „ Досега проблемите на Еврозоната бяха свързани с страни като Италия и  Гърция. За да не банкрутират, ЕЦБ трябваше да продължава да налива пари. Като погледнем в вероятност, не е несъмнено дали и една Германия след 10 години няма да е в сходна обстановка ”, разяснява Вулджев.
 
 istock istock
Кузман Илиев обаче не поучава хората да обменят парите си в долари. „ Конюнктурата е такава и доларът е по-силен. Но представете си, че войната спре и нещата се възстановяват. По принцип пасивите ви, да вземем за пример ипотека, би трябвало да са във валутата, в която са ви приходите. Защото може да се обърне обстановката ”, изясни Илиев.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР