МП предлага облекчен ред, от който ще се възползват дружества

...
МП предлага облекчен ред, от който ще се възползват дружества
Коментари Харесай

Държавата ликвидира десетки хиляди фирми по ускорената процедура

МП предлага омекотен ред, от който ще се възползват сдружения без скорошна активност и личен състав

Провеждане в къси периоди на производството по разпродажба на сдружения, които дават отговор на избрани условия, в това число да не са осъществявали скорошна активност и да нямат нает личен състав. Това плануват допълнения в Търговския закон, препоръчани от Министерството на правораздаването (МП). В тези случаи се обезпечава и опция за „ обслужване на едно гише “ посредством Агенцията по вписванията. От смяната на процедура ще се възползват на процедура десетки хиляди компании, предава segabg.com.

Законопроектът е оповестен за публично разискване в държавния Портал за публични съвещания

Създаването на законова рамка за реализиране на ускорена разпродажба на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, стадий 254 в Реформа „ Разрастване България “, показват от Министерство на правосъдието.

Въпреки хвалбите на ръководещите за понижаване на административната тежест и тази година офисите на Агенцията по вписванията (АВ) в края на март бяха задръстени от десетки хиляди притежатели и пълномощници на компании, които би трябвало да подадат наложителната годишна.

Ликвидацията на комерсиалното сдружение е непринудено произвеждане за систематизиране на имуществото му след неговото преустановяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на сдружението и откакто се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен сред съдружниците, се сочи в претекстовете към плана.

В същото време сега доброволната разпродажба на бизнес в България лишава близо една година,  процедурата е продължителна и скъпа. А приблизително на година се основават сред 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов напряко се е хванал за главата поради хаоса в Агенцията по вписванията (АВ) - завещание от дългогодишното ръководство на кабинетите " Борисов ".
СЕГА27 Септ. 2021

Предлаганите допълнения в Търговския закон плануват основаване нов член „ Бързо произвеждане по разпродажба “. Улесняването на процеса се реализира по две съществени посоки – редуциране на периодите на процедурите и въвеждане на „ обслужване на едно гише “ посредством Агенцията по вписванията, където ще се подават всички заявки. Условията за осъществяване на бързо произвеждане по разпродажба единствено се заявяват и представянето на декларация за тях ще е задоволително за разглеждане на заявките в производството в по-кратки периоди.

Между 1:45 ч. и два часа стоене на крайник лишава подаването на наложителната годишна декларация за компаниите без активност в централния офис на Агенцията по вписванията (АВ) в София, откри кореспондент на " Сега ". Крайният период за внасянето на нужното заявление по член алинея т.

За да се възползва от новата опция сдружението би трябвало по едно и също време да дава отговор на пет условия:
не е осъществявало активност или е прекратило реализираната активност преди повече от дванадесет месеца; не е наемало служащи и чиновници или е прекратило трудовите правни отношения с тях преди повече от дванадесет месеца; няма регистрация по Закона за налог добавена стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца; няма непогасени отговорности към страната и общините; няма неприключило произвеждане по определяне на данъчни отговорности и отговорности за наложителни осигурителни вноски, по което страна е Националната организация за приходите.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР