Мозъкът се развива през първите 6 месеца, а тогава плодът

...
Мозъкът се развива през първите 6 месеца, а тогава плодът
Коментари Харесай

Проф. Анна-Мария Борисова: От щитовидната жлеза на майката зависи да роди умно дете

Мозъкът се развива през първите 6 месеца, а тогава плодът не създава лични тиреоидни хормони

Учените и лекарите от дълго време тръбят, че диабетът от ден на ден придобива темперамент на зараза. В света страдащите от него през 2000 година са били 151 млн., 2015 година са 415 млн. – трикратно нарастване за 15 години, а се чака през 2040 година те да станат 642 милиона души. В България динамичността на броя на диабетиците се наблюдава от 2006 година Тогава у нас има 5% прочут диабет, а през 2015 година – 8,78%, което е равно на над 500 хиляди българи! И това са единствено диагностицираните случаи…

Диабет вид 2 визира съвсем еднообразно мъжете и дамите, само че смъртността от това заболяване е по-висока при нежния пол. Всяка година 2,1 млн. дами по света умират по отношение на диабет. Освен това сърдечно-съдовите болести при дамите с диабет вид 2 се срещат 10 пъти по-често спрямо мъжете. Това е доста обезпокоително, изключително като знаем, че 65% от общата смъртност се дължи точно на сърдечно-съдовите болести и по този индикатор сме преди всичко в Европа…

Две от пет дами (40%) под 30 години са с диабет. Според статистиката на Международната диабетна федерация 16% от бременните през 2015 година са имали някаква форма на хипергликемия през бременността, което е обвързвано с опасности за майката, плода и самото раждане.

Какво съставлява гестационният диабет


„ Гестационен диабет е всяко отклоняване от естествените стойности на кръвната захар, което за първи път се открива по време на бременност “, изяснява проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българското сдружение по ендокринология.

Бъдещата майка не трябва да има висока кръвна захар, не и над 5,1, по тази причина Международната диабетна федерация предлага здравословно хранене, нараснала двигателна интензивност, отвод от тютюнопушене. Здравословната храна е изключително значима, с цел да не се стигне до затлъстяване, което пък от своя страна е причина за гестационен диабет. Особено значима рекомендация е още при старта на бременността да се организира скрининг за разкриване на недиагностициран диабет и да не се чака до 24-та гестационна седмица, както е признато. В света половината от диабетиците не знаят за заболяването си, у нас – сред 30 и 50%.

Все повече по света и у нас се ускорява наклонността дамите да са бременни в по-късна възраст, над 30 година, а с напредването на годините нараства и рискът от диабет.

Всички тези предпоставки – зараза, наднормено тегло (индекс на телесната маса над 25), затлъстяване, недиагностициран диабет, по-възрастни бременни, използване на асистирана репродукция, съществуване на роднина със захарен диабет (независимо от кой тип), родено по-рано дете с тегло над 4 кг, репродуктивни неудачи в предишното – значат, че огромен % от тези, при които е открита бременност, са евентуални диабетици до доказване на противното. Ако при скрининга, който се състои от отговори на въпросник, се откри даже един рисков фактор, дамата би трябвало да се изследва за гестационен диабет и по този начин бременността да бъде избавена от затруднения.

Рисковете от високата кръвна захар


Около 10-12% от дамите с диабет по времена бременността го имат отпреди да заченат. Рискът за тях се показва в това, че той може да докара до утежняване на зрението, на бъбречната функционалност, развиване на артериална хипертония, импровизиран аборт, раждане с цезарово сечение и други проблеми, да вземем за пример прееклампсия.

Рисковете за плода са малформации, както и раждането на огромно дете, което има проблеми преди, по време на и след раждането. То е застрашено в по-късна възраст да развие затлъстяване, както и да заболее от диабет. Затова експертите са единомислещи, че бременността при жена с прочут диабет би трябвало да е планувана.

Останалите близо 90% случаи на диабет и бременност е точно гестационният и той остава подобен до раждането, след което се дефинира от какъв вид е. В значително случаи той претърпява назад развиване. Тревожно е, че гестационен диабет се открива у 45% от дамите с асистирана репродукция.

С какво е рисков хипотиреоидизмът


Не единствено захарният диабет, а и други ендокринни проблеми могат да доведат до затруднения по време на бременността и заплаха за плода. Един от тях е хипотиреоидизмът – намалена функционалност на щитовидната жлеза.

От първия до шестия месец на бременността се образува мозъкът на бъдещия човек. Това е интервалът, когато бебето няма лична щитовидна жлеза. Наличието на тиреоидни хормони е съдбовно значимо за вярното развиване на мозъка. През първите 6 месеца те идват напълно от майката. Плодът стартира да образува щитовидна жлеза след 6-ия месец и чак след раждането тя е пълноценна.

През първите 6 месеца, когато се образува мозъкът, е значимо да се знае дали майката подава задоволително тиреоидни хормони, с цел да се образува първокласен мозък на нейния плод и да се роди образован човек. Не всички бременни би трябвало да се изследват за такива хормони, задоволително е по време на скрининга те да отговорят на няколко въпроса и в случай че се откри рисков фактор, тогава бременната да се насочи към ендокринолог за проучване на тиреоидните хормони.

„ Да се погрижа през днешния ден за моята щитовидна жлеза поради бъдещето на детето ми “ – с това изречение проф. Борисова обобщава какво би трябвало да направи всяка майка, а и нейният акушер-гинеколог, още с установяването на бременността.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР