Мозъкът на домашните котки се е свил в процеса на

...
Мозъкът на домашните котки се е свил в процеса на
Коментари Харесай

Мозъкът на котките се е смалил в процеса на опитомяването им

Мозъкът на домашните котки се е свил в процеса на опитомяването им през последните 10 000 години, написа сп. Royal Society Open Science.

До този извод са стигнали учени от университета на Виена в взаимно проучване със експерти от Националния музей на Шотландия.

За задачите на изследването създателите му са сравнили структурата на черепа на 19 степни котки Felis lybica, от които са се отделили актуалните домашни котки, 20 диви горски котки Felis silvestris, 28 елементарните домашни котки и 36 " метиси " - кръстоски сред горски и домашни котки.

Изследователите са открили, че актуалните домашни котки фактически отстъпват на своите прародители по мярка на черепа и надлежно на мозъка. Котките " метиси " имат по-голям мозък от домашните, само че по-малък спрямо дивите.

Учените изясняват това с обстоятелството, че вследствие на опитомяването са се появили повече котки с по-малко количество кафези на невралния гребен, свързани с възбудимостта и страха на животните. Това от своя страна евентуално е довело до промени в реакциите на стрес, в размера на мозъка и като цяло в структурата на тялото.

Изследователите означават, че мозъкът се е смалил в процеса на опитомяване освен при котките. Същата наклонност се следи при кучетата, зайците и овцете.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР