Мозък на прасе живее 36 часа извън тялото Фотограф: Yves

...
Мозък на прасе живее 36 часа извън тялото Фотограф: Yves
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Мозък на прасе живее 36 часа отвън тялото

Фотограф: Yves Herman
Още по тематиката
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

Англия замисля своя GPS система; Да поливаш домати с... морска вода
4 май 2018
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

NASA изстреля орбитален " изследовател на планети " ; Първият Hyperloop в Европа
27 апр 2018

Екип американски неврохирурзи са създали шокиращо изобретение, което може да промени диаметрално разбирането ни за това какво е гибел. Учените от медицинския факултет на Университета в Йейл са оповестили в края на март по време на затворена среща на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати, че са създали технология, с която могат да резервират виталните функционалности в мозъка на прасе за интервал до 36 часа, откакто животното е умъртвено.

Според ръководителя на изследователската група проф. Ненад Сестан това се реализира с технология, наречена BrainEx, свързваща отделения от тялото мозък към " затворена система от помпи, нагреватели и торби с изкуствена кръв, затоплени до телесна температура ". По този метод учените възстановили кръвообращението в границите на 4 часа след гибелта на прасето. Резултатът от опитите с мозъците на сред 100 и 200 свине, взети от близка касапница, бил по думите на проф. Сестан " умопомрачителен ": милиарди здрави и дейни мозъчни кафези.



Ученият обаче прави уточнението, че " жив " не значи " в схващане ". Мозъците на прасетата не отчитали никаква електрическа интензивност, просто " права линия ", аналогична на пациент в кома. " Въпросните скотски мозъци не усещат нищо, уверен съм в това ", прецизира професорът от Йейл. Според неговия сътрудник Стив Химан обаче даже " тези мозъци и да са повредени, в случай че клетките в тях действат, това е жив орган ".



Когато стартира своя план, екипът от Йейл се надява да стартира да картографира връзките в човешкия мозък. В светлината на последните резултати обаче учените се надяват, че посредством BrainEx могат да научат нови неща за незадоволително изследвани феномени като процеса на стареене и възникването на аутизма, както и да тестват пробни способи за лекуване на Алцхаймер или рак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР