Мозъчен имплант, задвижван от изкуствен интелект помогна на пациент с

...
Мозъчен имплант, задвижван от изкуствен интелект помогна на пациент с
Коментари Харесай

Мозъчен имплант с ИИ позволи на парализиран мъж да чувства и да се движи

Мозъчен имплант, задвижван от изкуствен интелект оказа помощ на пациент с квадриплегия да възвърне чувствата и придвижванията си за първи път след случай при гмуркане през 2020 година

Емил Василев преди 3 минути 7 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 14:30 | 31.07.2023

Северна Корея показа „ най-мощното оръжие в света “ – нуклеарната безпилотна подводница „ Haeil “

IT НовиниЕмил Василев - 19:00 | 31.07.2023

Месец след съдбовната имплозия на батискафа „ Титан “, съоснователят на OceanGate желае да изпрати 1000 души на Венера до 2050 гoдина

АвтомобилиИван Давидов - 7:02 | 01.08.2023

ТОП 10 на най-безнадеждните Мерцедеси. Те просто са първенци по проблеми

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Учени от Института за медицински проучвания Файнщайн са възстановили връзката сред мозъка, тялото и гръбначния мозък на човек, измъчен от квадриплегия (парализа на четирите крайника и торса) в резултат на случай при гмуркане през 2020 година.

Те са конфигурирали имплант в мозъка на пациента. Имплантът се състои от 5 микрочипа и употребява стратегия с изкуствен интелект, с цел да трансформира мислите на пациента в дейности. Мозъчният имплант разрешава на пациента да усеща и да движи някои от частите на тялото си.

„ Имаше миг, в който не знаех дали въобще ще пребивавам и дали желая да пребивавам почтено казано, а в този момент мога да чувствам докосването на някой, който държи ръката ми. Това е нещо голямо. “

казва пациентът Кийт Томас

По данни на CDC парализата визира над 5 милиона души единствено в Съединени американски щати. Почти няма налични благоприятни условия за лекуване, които да подобрят доста положението на тези пациенти.

Новият имплант обаче дава вяра, защото демонстрира обещаващ метод за реорганизация на изгубените нервни пътища и възобновяване на естествената мозъчна и гръбначномозъчна активност при пациенти с парализа.

Поставяне на импланта на вярното място

При случая с гмуркане са повредени прешлените C4 и C5 (сегментите на гръбначния дирек в долната част на шията), заради което Кийт е изцяло неподвижен в региона на гърдите. Докато Кийт е в болничното заведение, той научава за изпитването на импланта във Файнщайн и става участник в него.

Изследователите трябвало да извършат комплицирана мозъчна интервенция, с цел да конфигурират импланта, само че преди този момент желали да схванат кои области от мозъка на Кийт са наранени, по тази причина първо създали ядрено-магнитен резонанс, а по-късно изследвали мозъка му в елементи.

След това направили 15-часова интервенция на 9 март 2023 година по време на която се опитвали да дефинират вярното място за работа на импланта. Кийт също по този начин е бил в будно положение по време на интервенцията, като им е казвал дали е усещал нещо, когато имплантът е бил подложен в избрана област на мозъка му.

„ Кийт говореше с нас по време на части от интервенцията, знаехме тъкмо къде да сложим мозъчните импланти. Поставихме 2 чипа в региона, отговаряща за придвижването, и още 3 в частта на мозъка, отговаряща за докосването и чувството на пръстите. “

заяви доктор Ашест Мехта, един от хирурзите, направили интервенцията

Използване на изкуствен интелект за терапия, учредена на мисълта

Изследователите свързват имплантите в главата на Кийт с компютри в лабораторията си, тъй че изкуственият разсъдък да може да преобразува мислите му в дейности. След като командите за действието са ясни, микрочиповете в мозъка, които работят като двоен невронен байпас откриват нужната връзка сред основния и гръбначния мозък за действието, което разрешава на Кийт да усеща или да се движи.

Интересно е, че даже когато главата на Кийт не е включена към лабораторния компютър, той от време на време усеща нови чувства в китката и други елементи на ръката си. Освен това общата мощ на ръцете му се е нараснала с повече от 100% след интервенцията.

Надеждите са, че този мозъчен имплант ще направи парализата лечима и ще помогне на милиони други пациенти в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР