Моята страна е изправена пред най-страшния изход, до който може

...
Моята страна е изправена пред най-страшния изход, до който може
Коментари Харесай

Ръководителят на прокуратурата в Одеса пред Международната конференция "STOP HATE SPEECH": Украйна е изправена пред най-страшния изход, до който може да доведе езикът на омразата

" Моята страна е изправена пред най-страшния излаз, до който може да докара езикът на омразата. В Украйна се води най-голямата война в Европа след Втората международна война ", заяви пред участниците в Международната конференция " STOP HATE SPEECH "  Сергей Костенко, административен началник на прокуратурата в Одеса. Той обърна внимание на потребността от усъвършенстването на международноправния механизъм за гонене на закононарушения, свързани с пропагандиране на воденето на нападателна война, апели за геноцид и разпалване на омраза към други националности.
 
" Геноцидът планува освен убийства на хора, само че и основаването на условия за тяхното цялостно или отчасти заличаване. Руските войски сега имат намерение да оставят украинците без главните богатства на цивилизация - вода, светлина, топлота ", съобщи Костенко. Той прикани всички да се обединят, с цел да оказват помощ на Украйна. " Моля ви освен поради украинския народ, само че и поради бъдещето на нашите деца ", каза още административният началник на прокуратурата в Одеса.
 
Мено Еттема, съ-секретар на някогашния Комитет на специалистите по Борба с езика на омразата към Съвета на Европа акцентира, че езикът на омразата има гибелен резултат най-много върху малцинствени и уязвими групи в  обществото. " Под опасност са и разнообразни специалности. Различните групи освен са изправени пред от ден на ден език на омразата, само че и пред бариери за реализиране на справедливостта ", сподели Мено Еттема в хода на втория панел от Международната конференция " STOP HATE SPEECH "  на тематика " Защита правата и свободите на жителите – господство на правото - път към гарантиране на фундаменталните права на индивида ". 
 
 Международната конференция STOP HATE SPEECH Международната конференция STOP HATE SPEECH Източник: Прокуратура на Република България
" Расизмът против малцинствените групи се е нараснал и общественото разделяне е още по-дълбоко, което пречи на консолидираното и приобщаването  в обществата ", предизвести Еттема. Той изясни, че това може да докара и до радикализация измежду малцинствените групи и техните членове. " Важното е жертвите да се научат по какъв начин да се оправят с контузиите ", допълни още Мено Еттема.
 
Маркус Хартман -  ръководител на прокуратурата в Кьолн, шеф на Централния отдел за киберпрестъпления на Северен Рейн Вестфалия, Федерална република Германия, срещна участниците с немския опит в битката с закононарушения от ненавист в цифрова среда. Той обърна внимание, че прокуратурата не преследва мненията, а закононарушенията. " Ако някой кмет или политик бъде атакуван в интернет, той би трябвало да бъде предпазен от закона и правоприлагащите органи ", уточни Маркус  Хартман и добави:  " Никое наранено лице не би трябвало да има бариери от достъп до протекция ". 
 
Нида Грунскене, основен прокурор на Република Литва, изтъкна спецификите в законодателството и работата на прокуратурата в нейната страна. Тя уточни, че негативното въздействие на езика на омразата през последните години в Литва се е нараснало, защото хората са прекарвали повече време в онлайн пространството по време на локдауна поради COVID-19. Отражение са дали и дебатите, свързани с ЛГБТИ общността и  ратификацията на Истанбулската спогодба. Грускене изясни, че все повече досъдебни производства за език на омразата са почнали за закононарушения на база полова ориентировка. След началото на войната в Украйна са се увеличили и закононарушенията от ненавист на база раса и народност. 
 
Презентация на тематика " Наказателно гонене на закононарушения от омраза/реч на омразата в Словакия " изнесе д.ю.н. Томаш Хонц, прокурор от Главната прокуратура на Словакия. Той приказва за словашкия опит и нарасналите старания в областта на правосъдното гонене на екстремизма и речта на омразата, изключително в обществените мрежи, обществения и политическия живот. В изявлението си Хонц даде образец с реализирани от специфичната прокуратура на Словакия осъдителни присъди за двама депутати за това, че популяризират екстремистка тирада на омразата. Томаш Хонц акцентира, че  " спиралата на омразата не завършва ", само че Словакия ще продължи да покачва напъните си в областта на правосъдното гонене на закононарушенията от ненавист. 
 
Главният прокурор на прокуратура на Словения Драго Шкета показа в резюме провокациите пред прокуратурата в неговата страна относно свободата на изложение и нейните ограничавания, част от наредбите в локалното законодателство и най-важните промени за успеваемост в работата. Той изясни, че е основана работна група по въпросите на езика на омразата към Върховната прокуратура, която е разширила сферата на активността си през март 2021 г.   
 
" Ключовият въпрос е къде е границата сред свободата на изложение и къде стартира речта на омразата? ", съобщи Тамара Мирович, заместител основен прокурор на Сърбия - отговорът е от основно значение за прокурорите и за съдилищата в случаите, в които речта на омразата е детайл от закононарушение ". Тамара Мирович показа сръбския опит във връзка с закононарушенията от ненавист. В Сърбия от 2018 година във всяка прокуратура има прокурор, който реализира контакт сред жертвата и служителя на реда по делото и улеснява връзката сред жертвата и специфични организации на гражданското общество, които ги поддържат. 
 
Стилянос Биос, арбитър - народен специалист към звеното за битка с тероризма в " Евроджъст ", обоснова нуждата от интернационално съдействие в противодействието на закононарушенията от ненавист с аргумента, че те са трансгранични. Той акцентира ролята на " Евроджъст " при реализирането на незабавна поддръжка в случаите на Европейска заповед за арест и молби за правна отбрана, както и при работата на взаимните екипи.
 
Лекторите изрекоха специфични благодарности на основния прокурор на Република България Иван Гешев за семейството на интернационалния конгрес, отдаден на юридическия отговор против закононарушенията от ненавист в Европа.
 
 Главният прокурор Иван Гешев Главният прокурор Иван Гешев Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР