"Моята дума беше - дойдат ли веднаж само още -

...
"Моята дума беше - дойдат ли веднаж само още -
Коментари Харесай

Хижар обяви война на моторните шейни в Рила

"Моята дума беше - дойдат ли веднаж единствено още - почваме войната. Те я започнаха. Бях им заречен - дойдат ли - ще зария институциите, медиите и интернет форумите с писма и постове ".

"Думата " е на стопанина на една от обичаните на планинарите хижи - "Иван Вазов ". А "те " са феновете на моторните шейни, или така наречен шейнари, които нелегално сноват из предпазената територия а Национален парк "Рила ".

Венци Златарев стопанисва хижата към този момент 30 години и споделя, че казусът не е от през днешния ден. Остава обаче все по този начин неуреден. Чашата преляла, когато въпреки да е считал, че се е схванал с "шейнарите ", предходната седмица те се възползвали от отсъствието му в хижата и се завърнали още веднъж.

Така човек, който няма профил в нито една обществена мрежа, нито е, както той самичък се показва, "интернет воин ", поде война със закононарушителите, а резултатът от фейсбук апела му, оповестен от 1 л., ед. ч. в групата "Приятели на хижа "Иван Вазов ", нараства лавинообразно, като се споделя. И е стигнал и до Министерство на околната среда и водите.

Според разпоредбите за държание в Национален парк "Рила " "движението, паркирането и престоя на моторни транспортни средства, включително моторни шейни и АТВ, без позволение от Дирекция "НП Рила ", отвън избраните и обозначените за тази цел пътища е неразрешено ".

Но:

"Има една група наглеци, които безкруполно и демонстративно непрекъснато декларират, че са над и отвън закона. Това, което вършат в националните ни паркове мотористите и шейнарите, не може да се случи нито в Африка, нито в Индия. В Европа няма човек, който би си и помислил, че такова нещо е допустимо да се случи в народен парк. А всички ние ги поносим и си траем. Време е това да спре " , декларира Венци Златарев.

"Няма по какъв начин парков рейнджър, който взема заплата 700 лв. или 1000 да се изправи против лице, което кара шейна за 50 000 лв.. Това е парадокс " - разяснява той и пред.

По думите страната е изхарчила изхарчи милиони по планове, с цел да постави фотокапани за мечки, вълци и лисици, а с цел да се оправи с "шейнарите " би трябвало да се сложат и камери.

"Тези шейни не седят във въздуха, те паркират на входа на националния парк. Там надлежно може да се направи надзор, регистрация и така нататък Другото решение е на всичките тези шейни да се сложат джипиеси и сега, в който влязат в националните паркове, не даже да алармират, ами автоматизирано да изключват моторите. Има хиляди разновидности в 21 век това нещо да бъде регламентирано " , акцентира Златарев.

Директорът на парка Красимир Андонов признава за казуса. Всяка седмица имало десетки случаи на нерегламентирано каране. По думите му моторните шейни постоянно са без регистрационни номера, а лицата, които ги ръководят са с маскировъчно облелко. В същото време рейнджърите на парковата дирекция разполагали единствено с три шейни. Отделно нарушителите отказвали да спрат при сигнализиране от защитата и даже и намесата на полицията не пособия.

"Миналата събота и неделя имаме десетки сигнали на тел. 112. Имахме няколко акции, с полиция тук-там. Много е мъчно за се заловят, защото шейнарите изминават доста огромни дистанции за доста малко време. Имаме един хванат предходната седмица. Имаме и закани към парковата защита " , показва шефът на Национален парк "Рила ".

От Министерство на околната среда и водите са се заели с казуса. От министерството към този момент са поискали от управлението на естествения парк да даде оферти за смяна на законодателството, показва националното радио.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР