Моята администрация е готова да премине бързо към преговори за

...
Моята администрация е готова да премине бързо към преговори за
Коментари Харесай

Ядреното оръжие е способно да върне разбирането между Русия и САЩ

„ Моята администрация е подготвена да премине бързо към договаряния за нова система за надзор на въоръженията, която ще размени СТАРТ “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Има съображение да се счита, че думите на притежателя на Белия дом може да значат освен това от просто предпочитание да се резервира основният контракт за нуклеарните оръжия.

След съвсем половин година занемаряване Съединени американски щати най-сетне ясно демонстрираха, че са подготвени да договарят с Москва. Вярно, не по Украйна, а по доста по-голям въпрос от позиция на международната непоклатимост.

„ Ядрена война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води. Ето за какво моята администрация дава приоритет на намаляването на ролята на нуклеарните оръжия като част от нашата тактика за национална сигурност “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в приветствието си към участниците и гостите на 10-ата Конференция за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие. „ Дори в разгара на Студената война Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики съумяха да работят дружно, с цел да изпълнят нашата споделена отговорност за стратегическа непоклатимост. Днес моята администрация е подготвена неотложно да договаря за нова система за надзор на въоръженията, която ще размени новия СТАРТ, когато изтече през 2026 г.”, добави той.

Да, американският президент слага на Русия авансово изискване. „ Преговорите изискват съзнателен сътрудник. А бруталната и непровокирана експанзия на Русия в Украйна наруши мира в Европа и съставлява офанзива против главните правила на интернационалния ред “, сподели Байдън.

Изглеждаше, че в този миг той би трябвало да изиска от Москва някои отстъпки в украинското направление - до сключването на помирение с украинския режим. Президентът на Съединени американски щати обаче не сподели нищо сходно - съгласно него " в този подтекст Русия би трябвало да показва, че е подготвена да възобнови работата по контрола на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати ".

Тоест, най-просто казано, да разгласят подготвеност за обновяване на тази работа – което президентът Путин непрекъснато заявяваше и го повтаряше в приветственото си изказване към участниците в същата конференция.

„ Ние изхождаме от обстоятелството, че в нуклеарна война не може да има спечелили и тя в никакъв случай не би трябвало да се отприщва и сме за идентична и неделима сигурност за всички членове на международната общественост “, сподели съветският президент. А през юни съветският дипломат в Съединените щати Анатолий Антонов сподели, че „ времето изтича “ и страните би трябвало в този момент „ да стартират да работят върху това, което ще размени “ СТАРТ-3.

При Доналд Тръмп имаше още едно авансово изискване. Тогава Белият дом беше подготвен да разиска новия СТАРТ извънредно за трима. Доналд Тръмп счита, че Китай също е трябвало да се съгласи с намаляването на стратегическите си настъпателни оръжия.

Пекин отхвърли (разумно казано, броят на бойните глави и носителите им, изключително междуконтиненталните, е с пъти по-малък от този на Съединени американски щати и Руската федерация, което значи, че той няма какво да намалява). В отговор Тръмп изиска Москва да убеди Пекин да седне на масата за договаряния, заплашвайки, че в противоположен случай няма да има договаряния. Сега Байдън загатна и Китай – само че единствено като участник, който също би било хубаво да се причисли. Без никакви ултиматуми.

Засега няма публична реакция от съветското външно министерство на това предложение на американския президент. Неофициално те сякаш източник от съветските дипломатически кръгове е приказвал с представител на “Ройтерс” и този източник е изразил изненада от непредвидената адекватност на американския президент. „ Той съществено ли е, или някой преди малко е хакнал уеб страницата на Белия дом? Ако това е съществено, тогава с кого тъкмо имат намерение да разискват този въпрос?”, цитира го организацията.

И в действителност, с кого? Западът наложи персонални наказания против съветски дипломати, в това число външния министър Сергей Лавров. Американците изискват от други страни – в това число незападни – и да не се срещат с Лавров, да не се снимат с Лавров. И по какъв начин можете да убеждават, а в това време да сядат на масата за договаряния със Сергей Лавров, даже без обща фотография и без финално официално съобщение?

Всъщност самото начало на пълномащабни договаряния с Москва на процедура ще обезсили всички опити на Съединени американски щати да изолират Русия. Очевидно Вашингтон е подготвен да одобри това обезценяване. Все повече американски специалисти признават, че Америка няма да успее да победи Русия в Украйна. Това значи, че е належащо да се стартират договаряния с Москва за излизане от украинската невъзможност (дори в случай че в това време е належащо най-малко отчасти да се одобряват съветските условия за денацификация и демилитаризация на Украйна, както и новата „ география “ на специфичната операция”). Според специалистите договарянията ще стартират през есента - с стартирането на полемики на високо равнище след междинните избори за Конгреса на Съединени американски щати (тоест през ноември - евентуално на срещата на Г-20).

Байдън обаче не може да стартира договаряния по тази тематика, тъй като това ще бъдат „ договаряния за Украйна без Украйна “, за които американският президент просто ще бъде изяден в Конгреса. И тук са нужни полемики за СТАРТ.

Факт е, че договарянията за стратегическите настъпателни оръжия постоянно са работили като самобитен избавител в руско-американския разговор. В края на краищата желанието да се избегне нуклеарна война - и оттова общото физическо заличаване - е тематика, от която и двете страни се интересуват. И на която постоянно бяха подготвени да поддържат връзка, в това число градивно. И към този момент на тази структура можете да се опитат да обсъдят други тематики.

Затова би било рационално в този момент - в подтекста не просто на прекратяването на руско-американския разговор, а на демонизирането на всевъзможни договаряния с Москва " преди края на войната в Украйна " - да стартираме разговор точно по тематиката на стратегически оръжия. Тоест по тематика, която администрацията на Байдън може да „ продаде “ на Конгреса като безусловно нужна и жизненоважна. И по-късно на тези диалози на четири очи да обсъдим, с изключение на всичко друго, и други проблеми. Включително Украйна.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР