Моят поглед е, че опонентите на Корнелия Нинова са тези

Моят поглед е, че опонентите на Корнелия Нинова са тези ...

Владислав Симов пред ФАКТИ: Репресират Елена Йончева, както репресираха Трайчо Трайков


"Моят поглед е, че опонентите на Корнелия Нинова са тези хора, които са в най-ниското фундаментално ниво в структурите на партията, които бяха излъгани, обидени и консумирани по най-безскрупулния начин по време на формиране на стратегията за изборите и по време на самите избори". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ предприемачът Владислав Симов, който имаше номинации да бъде издигнат за народен представител от гражданската квота на БСП в София-област, но това в крайна сметка не се случи.

"В предишно интервю ви бях казал, че Корнелия Нинова се обгръща около себе си с хора, които са ѝ фанатично верни. Такива хора, които си бият челото в земята преди тя да им е казала да се наведат, хора, които за заплата на народен представител са готови да направят абсолютно всичко", допълни Симов.

Той коментира и подредбата на листите от страна на Корнелия Нинова:

"Тогава имаше една теория, която изказах, че може да се окаже, че това са смели политически, лидерски решения, защото в едно евентуално правителство тя ще има нужда от верни хора, с които да проведе политиката - правната политика на БСП. Другият сценарий беше, че тя води лична политика - не публична за партията, и консумира ресурсите на партията за лична полза и в полза на узурпиране на властта за себе си. Тогава моята теза беше, че първите хора, които ще изскочат срещу нея и ще наддадат вой, ще са именно хората от структурите на партията. Днес това се доказа - това са тези хора".

"Като страничен наблюдател, човек, който не е вътре в партията, мога да кажа, че събитията в БСП са динамични. Там не се случва политика на особено високо ниво. БСП в момента - това, което аз наблюдавам отстрани, е като умален модел на управлението на държавата в последните 11,5 години. Същото поведение, същият инструментариум се използва, по същия начин се консумира електоратът", отбеляза предприемачът.

Владислав Симов коментира и вътрешнопартийната политика на Корнелия Нинова:

"Има доста доказателства, че всъщност всичко е сценарий и параван. Да, изгони Георги Гергов от партията, но в същото време изолира други силни фигури, като да речем Елена Йончева. И влезе в пряка война с нея. Вкара в листите и хора, които много гласно говорят с коалиция с ГЕРБ, за програмно правителство и т.н. Говоря за Иван Гранитски например. Няколко пъти, абсолютно декларативно той се изказва, че: "Ние трябва да бъдем готови за коалиция, широка коалиция, програмно правителство, да обърнем лице към ГЕРБ" и т.н. И не е единственият. Без това да е проверено или да ангажирам някого с моето лично мнение, аз също смятам, че има сценарий, който да работи в полза на ГЕРБ и ниските резултати на БСП са търсен ефект".

"Корнелия Нинова е опитен политик и не е глупав човек. Тя формира листите, проявявайки неуважение към структурите на БСП, което е абсолютно ясно, че ще се върне обратно към нея като бумеранг. Не мога да допусна, че тя не си го е помисляла. Подреждането на листите беше на принципа: "Давам десет можещи за един верен". Изгониха се хората, които бяха на местно ниво, издигнати от партийните структури, хора, които са разпознаваеми, и се сложиха лидери на листите, които никой не познава, които не са разпознаваеми изобщо и на национално ниво като личности, а да не говорим за професионална експертиза и т.н. Партията беше обезверена в смисъла на това, че партийните структури най-вероятно не са работили особено активно. Между другото, според мен до голяма степен добрите резултати на "Изправи се! Мутри вън!" идват от гласове, които са се прелели от партийните структури на БСП към тях, защото там лидерите са разпознаваеми и носят социалната идея със себе си", добави още предприемачът.

"Елена Йончева имаше едно агресивно изказване спрямо Корнелия Нинова, с което отново, за пореден път зададе правилните въпроси - защо лидерът на опозиционната партия в 44-ото Народно събрание не повдигна нито един път въпросите за парите в шкафчето, за изтеклите записи, за имотите в Барселона и прочее други теми. Интересното е, че един ден след това интервю КПКОНПИ и Сотир Цацаров запорираха имуществото на Елена Йончева с иск за 158 000 лева. Кой има достъп до такъв репресивен инструментариум? Моят прочит на събитията е, че - да, тук става дума за размяна на много сериозни услуги", припомни той.

"Смятам, че има много сериозно размиване на границата между добро и лошо. Доброто не е една партия, а лошото друга партия. Смятам, че има октопод, който прави политически сценарии в последните десетилетия, е прокарал пипалата си във всички политически структури. Това, което се случва в момента с Елена Йончева и запорът на нейното имущество, напомня за една репресивна битка, която се проведе срещу Трайчо Трайков преди няколко години - един от добрите потенциални политици на България. И неговата амбиция за реализация в политиката беше смазана тогава, той години наред води война със същата тази репресивна бухалка, за да си доказва имуществото. Същото се случва и с Елена Йончева в момента", припомни Владислав Симов.

Той даде "Демократична България" като добър пример за подредба на листите за провелите се наскоро парламентарни избори.

"Голямото предизвикателство за нас като общество е всъщност ние да бъдем критични, да мислим. Много е лесно да кажем: Аз ще съм от "червените", от "сините", или от "зелените". Ама то лошото няма цвят", категоричен е младият предприемач.

Симов изрази оптимизъм, че Елена Йончева би могла да има подкрепата да стане лидер на БСП. Освен това, той сподели, че именно на това се надява.

Според него хора като Крум Зарков могат да изведат на друго ниво социалистическата партия.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:Източник: fakti.bg