Моят бивш литовски колега Габриелиус Ландсбергис информира, че на борда

...
Моят бивш литовски колега Габриелиус Ландсбергис информира, че на борда
Коментари Харесай

Български гражданин е бил на борда на отклонения в Минск самолет

Моят някогашен литовски сътрудник Габриелиус Ландсбергис осведоми, че на борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и един жител на Република България. Това написа някогашният външен министър Екатерина Захариева в своя профил във Фейсбук.

 Арестуваха беларуски опозиционер, откакто самолетът му кацна поради бомбена опасност Виж още

" Отклоняването на пътнически аероплан от маршрута му, с цел да кацне наложително в Минск и да бъде задържан прочут беларуски публицист, не може да бъде подминато без реакция от интернационалната общественост ", декларира Захариева в поста в обществената мрежа и прибавя:

" Република България би трябвало неотложно да призове управляващите в Минск незабавно да освободят самолета да продължи по маршрута си и да потърсят отговорност за това брутално нарушение на разпоредбите на интернационалния въздушен превоз ".

От Министерство на външните работи също излязоха с позиция, оповестена в Twitter.

" Принудителното кацане на аероплан #Ryanair в #Минск е доста съществено нарушаване на интернационалните правила. Този акт е безусловно недопустим. На всички пасажери би трябвало неотложно да бъде позволено да продължат пътуването си до Вилнюс, включително на господин Роман #Протасевич ", означиха от министерството.

Пътнически аероплан, летящ от Гърция за Литва беше заставен да кацне в Беларус по разпореждане на беларуския президент Александър Лукашенко, като предварителната информация е, че на борда на летателната машина е имало взривно устройство.

Но в самолета е бил известният опозиционен деятел и публицист Роман Протасевич, който е арестуван на летището в Минск.

Европейският съюз съобщи през днешния ден, че на всички пасажери от самолета на " Райънеър ", който бе заставен от Беларус да се приземи в Минск, би трябвало незабавно да бъде разрешено да възобновят пътуванията си, съобщи Ройтерс.

" ВСИЧКИ пасажери би трябвало неотложно да могат да продължат пътуването до Вилнюс и сигурността им да бъде обезпечена ", написа в Туитър ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Всяко нарушение на интернационалните правила за въздушния превоз би трябвало да си понесе последствията ", добави тя.

Германия настоя за " неотложно пояснение " от Беларус, откакто беларуски изтребител прихвана самолета, пренасящ опозиционния деятел Роман Протасевич, и той бе задържан на летището в Минск, както твърди опозицията, съобщи Франс прес.

" Нуждаем се от неотложно пояснение от държавното управление на Беларус за пренасочването в рамките на Европейски Съюз на полет на Райънеър до Минск и хипотетичния арест на публицист ", написа в Туитър високопоставеният представител на немското външно министерство Мигел Бергер.

Франция осъди отклоняването на аероплан с беларуски опозиционер от беларуските управляващи и прикани за " корав и обединен отговор " от 27-те страни членки на Европейски Съюз.

" Отклоняването на полет на Райънеър от беларуските управляващи е недопустимо. Твърда и единна реакция от европейците е от значително значение ", съобщи разяснява също в Туитър френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

И полският министър председател Матеуш Моравецки осъди в обществената мрежа задържането на Протасевич, както и прикани Европейски Съюз да разиска наказания против Беларус, добавя Ройтерс.

" Осъждам най-категорично задържането на Роман Протасевич от беларуските управляващи след похищение на пътнически аероплан на Райънеър. Това е неоправдателен акт на държавен тероризъм ", съобщи Моравецки в Туитър.

Той добави, че е изискал от ръководителя на Европейския съвет (Шарл Мишел) на срещата на върха, планувана за на следващия ден да обсъдят разисквани незабавни наказания против Беларус.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис дефинира насилственото кацане на самолета в Беларус като " невиждано и шокиращо " и изиска незабавното освобождение на всички пасажери. Европейският съвет би трябвало да потърси метод за усилване на натиска над Беларус, добави той в пост в акаунта си в Туитър.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска прикани Международната организация за гражданска авиация (ИКАО - ICAO) да проверява Беларус.

" Отсега нататък на жител на която и да е страна, който лети над Беларус, не се подсигурява даже съществена сигурност ", сподели тя пред публицисти във Вилнюс, където се намира. Циханоуска прикани за премахване на Беларус от ИКАО.

Животът на 26-годишния блогър деятел Роман Протасевич, който бе в самолета и бе арестуван в Минск, в този момент е в заплаха, предизвести тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР