Моят баща е Че Гевара – той беше партизанин, комунист,

...
Моят баща е Че Гевара – той беше партизанин, комунист,
Коментари Харесай

Дъщерята на Че Гевара: България може да ни е пример само за това, което не бива да правим

„ Моят татко е Че Гевара – той беше партизанин, болшевик, началник, образец. Всичко това е моят татко! Той не е мит! Че Гевара е човешко създание. Митовете се трансформират в нещо далечно, в митове, а моят татко е човек от плът и кръв, мъж, който е обичал, страдал, който е оставил жена и деца, тъй като е бил същински бунтовник. Решил е да трансформира фантазиите си в реланост. Той искаше един по-справедлив свят за нас. ” Това описа дъщерята на Че Гевара Алейда Гевара в „Панорама“ по Българска национална телевизия.

Казва, че е родена от огромна, пламенна, именита обич. Тя е най-голямата щерка на Ернесто Че Гевара и втората му брачна половинка – Алейда Марч – момичето от партизанската война.

Много дълго хората въобще не знаели, че Алейда е щерка на Че.

Разбрали с едно телевизионно изявление. „ Вече работех в болничното заведение като педиатър. Беше Денят на бащата. И една журналистка ме интервюира. Дотогава никой не знаеше. “

„ След изявлението една колежка ме чакаше смутена на входа на болничното заведение. Упрекна ме – „ Дъщеря си на Че и в никакъв случай не си ми казвала?! ” Аз ѝ отвърнах – „ ти пък да не си ми казвала името на татко си. Защо аз да го върша?! “ А тя отново – „ ти не знаеш какво значи това за мен! “ Казах й – „ Нищо! Нищо не значи. Аз съм твоя колежка. Толкоз! “

Станала е доктор като татко си. Алейда Гевара е педиатър. Работи освен в Куба, а и в цяла Латинска Америка, в Африка.

„ Бях в Ангола и имах пред себе си три бебета заболели от малария, бяха получили церебрален отток, а аз имах единствено едно лекарство. Трябваше да реша кое от трите новородени има по-голям късмет да оцелее. Осъждах другите две на гибел. Това е най-страшното нещо, което ми се е налагало да върша в живота. Но това е Африка – континентът, който има потребност от взаимност и огромна поддръжка. “, сподели Алейда Гевара.

Алейда Гевара още не е била родена, когато татко ѝ става главнокомандващ на кубинските революционни въоръжени сили. Фулхенсио Батиста е свален от власт и бяга със аероплан, цялостен с милиони долари в Доминиканската република. А Че е назначен за прокурор на революционен арбитражен съд, основава трудово-възпитателни лагери, екзекутира стотици, упрекнати във военни закононарушения. Става прочут с жестокостта си. След една екзекуция с изстрел в главата, в дневника си, Че разказва траекторията на патрона и провалите.

„ Истината зависи от индивида, който я мисли и приказва. За доста хора татко ми е воин – начертал е пътя им, учи ги, че може да се живее и по различен метод. За други – татко ми ги е сложил в заплаха, тъй като, постигайки задачите си, им е взимал благосъстоянията. Те са се страхували, за тях е терорист. Баща ми е народен воин в Алжир, отивате в Ливан – целият народ излиза на улицата, с цел да ме види, единствено тъй като съм щерка на техния кумир. Отивате чак в Япония – толкоз далечна и друга, само че и за тях татко ми е изключителна, забавна персона, модел за подражателство. Слизате към Индия – хиляди се пробват да влязат в залата, където са ме поканили. Отивате в Латинска Америка и там ще усетите по какъв начин Че се е мултиплицирал в милиони младежи, мъже и дами. “, коментира Алейда Гевара.

Но Че е изповядвал и омразата, която те трансформира в ефикасна, селективна, студена машина за ликвидиране.

„ Като четете писмата му, ще си дадете сметка, че даже и преводът е погрешен. Има толкоз думи на баща извадени от подтекста. Той постоянно е казвал, че би трябвало да се борим за свободата и мира, с цел да се реализира мир, народите би трябвало да стигнат до оръжие. Винаги давам за образец Палестина – по какъв начин да кажете на палестинския народ да не реагира на това, което вършат израелците?! Лека бавно ги пъдят от земите им, мачкат ги с оръжие. Какво да вършат те?! Ще желаете от тях да не реагират ли?! В рискова обстановка народът би трябвало да реагира, да каже или загивам от апетит, от потребност, или ще умра, с цел да трансформира действителността! “, сподели още Алейда Гевара.

По думите й Че вярвал в човешкото създание, в силата на индивида да основава. „ Той знаеше, че индивидът има огромна разрушителна мощ, само че вярваше, че везните ще се наклонят към полезностите – честност, човещина. “

Ел Команданте. Освен президент на Националната банка, Че Гевара става стопанин на кубинската стопанска система – министър на финансите и промишлеността. Прави заводи за гранати, строи пещи за самун, провежда учебни заведения за бедните, образова военни. Бил е посланик.

Дълги овации за именития бунтовник в Организация на обединените нации. Светът е на нокти, Съветският съюз и Съединените щати са настръхнали – в Куба са настанени руски установки за балистични ракети. Няколко дни по-късно Хрушчов ги демонтира, а Гевара е ядосан. Убеден, че двете супер сили употребяват Куба като пионка в стратегическите си игри.

На въпрос дали някога се е съмнявала в концепциите на татко й, Алейда Гевара дава отговор: „ Не, нямам никакви подозрения. Защо е тази реакция във Венецуела през днешния ден?! Защото Щатите купуваха един барел нефт сред 7 и 10 $, а в този момент знаете ли за какъв брой го купува на интернационалния пазар! Да, има митинги, има вътрешни проблеми, само че зад всичко това стоят пари, с които ги предизвикат, тъй като на държавното управление на Съединени американски щати не му харесва, че за първи път в историята на тази страна, народът е стопанин, притежател на благосъстоянията. А с парите от петрола се строят лечебни заведения, университети за гратис образование за всички венецуелци, строят се жилищни здания. Ето това държавното управление на Съединени американски щати не го желае! “

Попитана дали е съумяла революцията на Че, Гевара отговори: „ Успя революцията на кубинския народ. Че Гевара, Фидел Кастро са хора, те не могат сами да трансформират действителността. Трябва да има народ, който да реши да прави измененията, за които водачите приказват. “

„ Куба постоянно е била отворена за света! Проблемът е дали светът ще ни разбере такива, каквито сме, а не да желаят да ни трансформират! “, разяснява още тя.

„ Мексиканците споделят – колкото близо сме до Щатите – толкоз надалеч от Бог. И ние по този начин споделяме – доста покрай врага – би трябвало да се научим да живеем над нещата. Баща ми споделяше – на империализма на янките не би трябвало и за секунда да имаме вяра. Видели сме го на процедура. Трябва да продължим да усъвършенстваме Куба. “

Попитана дали България може да бъде образец за Куба Гевара отговори: „ Не, в противен случай! При тези неточности в социалистическото общество на България, в руското социалистическо общество, можете да сте ни образец единствено за това, което не трябва да вършим! Ами, питаш ме – давам отговор ти! “.

На въпрас какви са ни грешките тя изясни: „ Да, настина сме небогати, само че умираме като че ли сме богата страна. Това, което испанците не са съумели да отнесат, го отнесоха грингосите – американците. Били сме ограбвани години наред. За първи път сме господари на личните си благосъстояния. Когато някой желае да има връзки с Куба – да зачита законите ни, идентичността, суверенитета. Само при равни условия и с почитание към народа на Куба! Винаги съм казвала – аз съм комунистка, само че не съм глупачка. Живеем в блокадата на Съединени американски щати и стопански ни удрят всеки ден. Това е закононарушение по отношение на Куба. “

Алейда Гевара е била на 7, когато убиват татко ѝ в Боливия. За нея Ернесто е проблясък от мемоари, майчин роман. Тогава, през 67-а,Фидел Кастро с часове държи тирада за гибелта му. За Алейда Гевара Кастро е просто чичо Фидел.

„ Той е и мой втори татко. Беше до мен, когато баща умря, обади ми се, успокои ме. Когато се дипломирах, чичо Фидел беше там. Когато работех в болничното заведение на смени – чичо беше там, когато се омъжих, когато се разведох – той отново беше там. Винаги беше до мен. Като дете му пишех стихове и му ги четях по телефона – “Минават годините, моето сърце остава тук, дърветата люлеят клони, за мен е свежият лъх, птичките, които пеят са за теб. “ Обичам го и не преставам да го обичам. “

Тази година се навършва половин век от гибелта на Че Геварa. Символът на революцията от дълго време се е трансформирал в част от всеобщата просвета на капиталистическия свят. Същият, против който приживе се бори.

„ Хората купуват предметите, тъй като е съвременно. Не знаят какво вършат, кой е бил този човек. За тях е единствено облик без наличие. “, заключи щерка му.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР