Моя стока никога не е била на самолет. Аз произвеждам

...
Коментари Харесай

For you - фурми. Историята на странния ковид бартер на Пеевски и "Градус" с Дубай

" Моя стока в никакъв случай не е била на аероплан. Аз създавам пилешко месо и разплодни яйца. " Така един от притежателите на " Градус " Иван Ангелов стартира отговора си на въпроса за присъединяване на компанията му дружно с сдружението " Интръст " на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски в бартера с Обединените арабски емирства (ОАЕ) храни против фурми във краткотрайната парламентарна комисия по проверката на ръководството на Борисов предходната седмица.

Случаят нашумя в средата на април предходната година в разгара на първата вълна от COVID-19, когато се разбра, че двете компании са финансирали полет на два самолета, натоварени с хранителни артикули, до столицата на ОАЕ Абу Даби, които по-късно се върнаха в България с подаяние от арабската страна. Очакването беше това да се дефицитните в този миг медицински консумативи, само че се оказаха в по-голямата си част сушени фурми. Пратката беше съпроводена персонално от някогашния министър на стопанската система от третото държавно управление на Бойко Борисов - Емил Караниколов, което ѝ придаде тежест на междуправителствена замяна на артикули. Всъщност се оказа, че страната няма нищо общо с този проблем, а министърът е бил в ролята на ВИП стюардеса на карго полета. Детайлите по тази история създаваха подозрения, че това е още една проява на неуместната обстановка държавното управление да е обслужващ личен състав на няколко фаворизирани предприемача.

Три месеца по-късно Караниколов подаде оставка, дружно с министрите на финансите Владислав Горанов и на Министерство на вътрешните работи - Младен Маринов, с претекста " да се опровергаят внушенията за директна взаимозависимост на тези министри с Движение за права и свободи и Делян Пеевски ". Като министър от третото държавно управление на Борисов Караниколов беше официално от квотата на един от съдружните сътрудници на ГЕРБ - " Атака ", само че се считаше за представител на Пеевски в кабинета.

Отговорите на Иван Ангелов в този момент дадоха още информация по проблема, само че въпросите единствено се усилиха. Сега е ясно, че това не е било бизнес договорка, не било и публична междудържавна замяна на артикули. Защо е била направена обаче продължава да не е ясно, като този въпрос стартира да става още по-интересен.
Неизяснените въпроси
Във въпросната самодейност за замяна на храни и (малко) медицински консумативи по време на пандемията нямаше да има нищо необичайно, в случай че в хода на обясненията и дейностите на българските управляващи за дарението нямаше разминавания във версиите. Първо за количествата на изпратените хранителни артикули от България и получената от ОАЕ пратка и нейното наличие. И по-късно за задачата на размяната на артикули с арабската страна и ролята на държавното управление и частните сдружения в нея. Мъглявите пояснения на министъра на стопанската система тогава провокираха подозрения, че зад държавно-частният " бартер " има втори проект, който ръководещите се пробват усърдно да прикрият. Зародиха се и тайни теории, свързани със подозренията, че в самолетите е имало и други " артикули ", с изключение на питателните артикули, както и даже и, че това е обвързвано с предприемача Васил Божков, който малко преди този момент избяга в Дубай откакто прокуратурата издаде заповед за неговия арест. Това чувство в допълнение се ускори и от отхвърли на двете сдружения да внесат каквато и да е изясненост по въпроса.
Отговорите на Иван Ангелов провокираха повече въпроси
По тези аргументи отговорите на един от директните участници в размяната на артикули с ОАЕ - Иван Ангелов, пред парламентарната комисия по проверката се чакаха с интерес. Те обаче вместо да изяснят казуса, още повече го задълбочиха. Ангелов първо съобщи, че двата полета с питателните артикули е " чиста бизнес договорка ", чиято цел е била " да се завоюват пари, както при всяка бизнес договорка ". " Това, което сме дали е върнато посредством фурми и ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на облага ", съобщи Ангелов. На забележката обаче, че размяната на артикули и в двете направления беше оповестена като подаяние, последваха комплицирани пояснения от съсобственика на " Градус " каква благотворителна активност развива компанията му в Стара Загора и какъв брой " огромен бизнес има с Дубай, Катар и ОАЕ ". " И тоя бизнес, нашия, моя по-точно има и отговорности, които имат и филантропичен темперамент, по този начин да кажа, и когато човек прави огромен бизнес не би трябвало да алчнее за пари, тъй като ще стане неприятен оракул. Човек би трябвало да дава нещо от себе си, с цел да може да прави бизнес ", сподели Ангелов. А на въпроса за ролята на някогашния стопански министър Караниколов, който придружаваше пратката, отговори по този начин: " Смятате ли че страната може да натовари едни краставици и да ги закара в Дубай. Трябва да има някакво високопоставено лице, което да съставлява страната. А това, че съм натоварил краставиците е реалност ", сподели Ангелов. И отхвърли да дава отговор на уточняващите въпроси за какво краставици откакто компанията му е производител на пилешко месо с аргумента, че това се било случило от дълго време и може и да бърка, а пък и към този момент паметта му изневерявала, тъй като е на 66 години. " Успешна бизнес договорка, взета от подтекста на всички бизнес покупко-продажби, които върша с тези страни ", заключи най-после Ангелов и по този начин продължи да виси въпроса чия е била самодейността за размяната на артикули, каква е била задачата и кое е наложило персонално министърът на стопанската система да придружи пратката до ОАЕ, на който след завръщането му се наложи да изтърпи 14-дневна карантина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР