Movistar Chile Open, финалНиколас Джари – Томас Мартин Ечевери 6-7(5),

...
Movistar Chile Open, финалНиколас Джари – Томас Мартин Ечевери 6-7(5),
Коментари Харесай

Джари зарадва чилийските фенове с титла в Сантяго


Movistar Chile Open, край

Николас Джари – Томас Мартин Ечевери 6-7(5), 7-6(5), 6-2

Николас Джари сбъдна една от детските си фантазии, спечелвайки купата на ATP 250 шампионата в Сантяго. Чилиецът загуби първия сет против Томас Ечевери, само че съумя да обърне развоя на мача и да зарадва публиката в родния си град, спечелвайки своята втора купа в Тура, след тази в Бощад през 2019 година След триумфа в Чили и полуфинала в Рио предходната седмица, Джари се изкачи до №52 в ранглистата – 100 места по-нагоре спрямо позицията, на която стартира годината.

Ечевери записа повече асове (9-6), само че броят на двойните му неточности също бе по-висок (5-1). От своя страна Джари завоюва 80% от точките си на първи сервис (49/61) и осъществя три от шестте си благоприятни условия за пробив (50%), до момента в който аржентинецът оползотвори един от двата си брейкпойнта (50%).

Единственият късмет за пробив в първия сет се откри пред Ечевери при 2-2, само че аржентинецът не съумя да се възползва от него. В последвалия тайбрек аржентинецът инкасира мини-брейк за 4-5, само че след това завърши сета с три следващи точки, вземайки преднина в мача след 7-6(5).

Джари стартира доста по-добре втората част, като съумя да реализира ранен пробив и да поведе с 3-0. Непредизвиканите неточности на чилиеца обаче съществено зачестиха и това оказа помощ на неговия конкурент да изравни резултата и още веднъж да докара нещата до тайбрек. Този път обаче представителят на домакините сподели повече самообладание във значимите моменти и завоюва сета със 7-6(5).

Подкрепян енергично от своите сънародници, Джари даде единствено една точка в първите два гейма от заключителната част. Ечевери редуцира пасива си, само че след това чилийският тенисист осъществя нов пробив и натрупа удобен задатък от 5-1. Този път обаче Джари не разреши на съперника си да върне интригата и победи с 6-7(5), 7-6(5), 6-2 по-късно под три часа игра.

„ Случилото се е в действителност необикновено. Не мога да допускам, че завоювах този исторически шампионат пред очите на фамилията ми. Това значи доста за мен, изключително след постигнатото и предходната седмица. През последните дни ми беше доста мъчно, само че съумях да намеря метод да продължа. Чувствам се необикновено. Мисля, че Томас се измори в третия сет, до момента в който в това време аз давах всичко от себе си, с цел да го слага напрегнат. Той изигра необикновен шампионат. От психическа позиция тайбрекът във втория сет бе повратният миг “ – разяснява Джари след дуела.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР