Моторспорт съветникът на Ред Бул доктор Хелмут Марко заяви, че

...
Моторспорт съветникът на Ред Бул доктор Хелмут Марко заяви, че
Коментари Харесай

Д-р Марко: Трябва да се страхуваме повече от Мерцедес, отколкото от Ферари

Моторспорт съветникът на Ред Бул лекар Хелмут Марко съобщи, че „ Биковете “ би трябвало да се тормозят повече от Мерцедес, а не от Ферари преди началото на сезон 2023 във Формула 1.

Изказването на австриеца идва на фона на мощния край на миналата акция от страна на „ Сребърните стрели “. Пред 2022 немският отбор изоставаше доста при започване на годината, само че до края на сезона се приближи до челото, като даже в Гран При на Сао Пауло завоюва двойна победа с Джордж Ръсел и Люис Хамилтън.

В същото време при Ферари обстановката беше радикално друга. Скудерията завоюва две от първите три надпревари с помощта на Шарл Леклер, само че в оставащите 19 старт победи още единствено два пъти, във Англия и Австрия. В крайното класиране двата тима бяха разграничени от 39 точки, макар огромното преимущество, с което Ферари стартира годината.

Освен това развиването на двата тима в хода на миналия сезон доктор Марко подсети и за множеството проблем с надеждността и тактиката, които застигнаха Ферари. Пилотите на Скудерията Шарл Леклер и Карлос Сайнц станаха жертва на не една или две повреди или неверни стратегически решения от страна на тима.

„ Бих споделил, че ние би трябвало да се тормозим повече от Мерцедес. Най-вече тъй като те имат преимущество по отношение на Ферари, когато приказваме за надеждност и стратегически решения “, сподели доктор Марко.

Той също по този начин съпостави превъзходството на Ред Бул в първата година на напълно новите механически правила с тази на Мерцедес през 2014 година, когато бяха въведени турбо-хубридните мотори. Тогава „ Сребърните стрели “ бяха недостижими, като тяхната преднина бе толкоз огромна, че на съперниците им им лиши много години, с цел да ги догонят.

„ Нашата обстановка не е като тази на Мерцедес при започване на турбо-хибридната епоха. Ние нямаме огромна преимущество с мотора, тъй че нещата са доста разнообразни. Тогава Мерцедес имаха с най-малко 50 конски сили повече от всички останали.

„ Да не забравяме, че 2022 бе първата година на новите правила. Другите тимове видяха какво направихме ние с колата си. Така че мисля, че през новия сезон те ще са по-близо до нас “, изясни доктор Марко.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР