Мотопия През 60-те и 70-те години Великобритания е впечатлена от способността

...
Мотопия
През 60-те и 70-те години Великобритания е впечатлена от способността
Коментари Харесай

5 невероятни проекта за сгради, които така и не са построени

Мотопия

През 60-те и 70-те години Англия е впечатлена от способността на компания „ Pilkington ” да създава големи плочи от стъкло. Компанията основава нов клон, наименуван „ Glass Age Development Committee ”, с който да пoпуляризира използването на стъкло като строителен материал. Един от техните най-известни проекти е „ Монотопия “ – град, изработен по дизайн на Джефри Джелико, в който колите и всички пътища да бъдат ситуирани върху покривите на големи стъклени здания като по този метод земята да остане единствено като зона за отмора, паркове и зеленина. Проектът и през днешния ден би бил необикновен, а тогава провокира същинска сензация. Той не се реализира и в последна сметка от „ Монотопия “ остават единствено схемите и чертежите.

Огромният купол на Международното летище Лос Анджелис

Летището и през днешния ден има невероятна архитектура, само че първичните проекти на архитектите от „ Pereira & Luckman ” през 1952 година били по-различни. Те желали летището да се разполага под великански стъклен купол с палмови дървета, достигащи до покрива му, от където щели да стартират терминалите.

Хотел „ Атракция “ в Ню Йорк

Хотелиерът Едуард Карлтън бил впечатлен от архитектурния дизайн на Антони Гауди. Затова през 1908 година, когато Карлтън възнамерявал да построи нов първокласен хотел в Манхатън, той пътува до Испания, с цел да се срещне с архитекта и да изиска от него да проектира постройката. Хотел „ Атракция “ трябвало да бъде висок 304 метра, извисявайки се над Манхатън, само че Гауди се отхвърля от плана година по-късно.

Куполът в Манхатън

Дори през днешния ден концепцията хората да живеят под голям купол наподобява невероятна. Такава е била и през 1960 година, когато инженерът Бъкминстър Фулър и архитектът Шожи Садао оферират в Манхатън да бъде построен стъклен купол с диаметър 3 километра.

“Green Bird ” в Лондон

Аргитектите от „ Future Systems ” оферират през 1990 година да бъде построена 83-етажна кула с височина 440 метра в Лондон, която величествено да се извисява над града. Идеята била посрещната добре, само че по-късно архитектите се отхвърлят от нея, тъй като кулата щяла да има странна форма, която в никакъв случай нямало да се отърве от насмешки.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР