Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим

...
Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим
Коментари Харесай

Цветанов: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията


„ Мотивите ни за приемане на закона са само да ограничим външното финансиране ”, съобщи още той.

Цветанов разяснява отхвърленото несъгласие на президента върху Изборния кодекс.

„ За първи път президентът изпада в обстановка да декларира неистина. Съдебният надзор остава, даже става по-достъпен за жителите. Вече се вкарва като опция да има тричленен състав, който да събира доказателствата по обещано обжалване на ЦИК ”, съобщи Цветанов. „ Съдебен надзор има и той е написан доста ясно в член 120 в Конституцията ”.

За преференциите, Цветанов съобщи, че няма нарушение на изборни правила.

„ България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент ”, съобщи Цветанов.

„ Няма никаква договорка ”. Така Цветанов отговори на обвиняванията на опозицията, че има договорка ГЕРБ-ДПС, като Движението би трябвало да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да поддържа измененията в Закона за вероизповеданията.

„ Първоначалният вид на Закона за вероизповеданията беше обвързван с това да се ограничи напълно външното финансиране. Имаше противоречие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се лимитират. Съобразихме се с това, което желае БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е страната да извърши уговорката си и да финансира главните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, с цел да може заплатите, които получават духовните чиновници, да ги получават от страната, а не от периферия ”, съобщи Цветанов.

За визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Русия Дмитрий Медведев, Цветанов съобщи, че за него „ по-важна е визитата на Столтенберг ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР