Мотивацията на Анкара е да прекъсне зависимостта си от чуждестранна

...
Мотивацията на Анкара е да прекъсне зависимостта си от чуждестранна
Коментари Харесай

Турция планира сондажи за газ на три нови локации в Черно море

Мотивацията на Анкара е да прекъсне зависимостта си от задгранична сила, съобщи министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар
Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Алпарслан Байрактар съобщи, че през тази година се възнамеряват сондажи за газ на три нови местоположения в Черно море, съобщи държавната телевизия ТРТ-Хабер, представена от Българска телеграфна агенция.

Байрактар приказва по редица въпроси - за нови сондажи за нефт и природен газ, за постигането на цялостна самостоятелност в енергетиката, както и за нуклеарната енергетика.

За да бъде понижена енергийната взаимозависимост на Турция от други страни, е належащо да се усили търсенето на лични запаси, посочи министърът.

Трябва да търсим нови залежи на петрол, природен газ и въглища. Визията за енергетиката за 2053 година, показана от нашия президент, планува преустановяване на зависимостта на Турция от задгранична сила. Съответно главната ни мотивация е да прекъснем зависимостта на Анкара от задгранична сила, сподели Байрактар.

През 2024 година ще правим проучвателни сондажи в Габар (Югоизточна Турция), както и в югоизточния окръг Хаккяри, уточни той.

Той напомни, че най-голямото находище на природен газ в историята на страната е в Сакария.

Байрактар съобщи още, че строителството на атомната електроцентрала в Аккую в южния турски окръг Мерсин продължава.

С четири реактора ще задоволяваме 10 % от енергийните потребности на Турция с по-екологично чиста сила, с нулеви излъчвания. Продължава реализацията на един огромен план, който ще пуснем в употреба през идващите 4-5 години, сподели министърът на енергетиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР