Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София

...
Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките

Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София е персонален, разяснява пред Българска национална телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. Д-р Пенчев не подал оставка поради карантината на министър-председателя, посочи той.

Постоянен началник на РЗИ ще има, откакто бъде извършен конкурс.

" Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат извършени дейности за организира на конкурс. Нямам терзания, че РЗИ сега не работи ", добави още проф. Ангелов.

" Не бих споделил, че са закъснели ограниченията. Те са вследствие на вслушването на всички експерти. Те са препоръчани от основния държавен здравен контрольор. Следим обстановката всеки ден и сме подготвени да отменим или разтеглим ограниченията ", съобщи проф. Ангелов.

Следим каква е заболеваемостта, каква е смъртността, свободните места в лечебните заведения, проучваме индикаторите. За две седмици напред нямаме желание да променяме ограниченията, а чакаме те да дадат резултат, сподели още проф. Ангелов.

" Много е значимо българите да схванат, че ограниченията преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се понижи броят на инфектираните. И втората цел е да понижат натиска върху здравната система. Ако българските жители не имат вяра в тези ограничения, те няма да дадат резултат ", съобщи проф. Ангелов.

По-добре готови сме, главният проблем е умората на хората и увеличаващият се напън върху здравната система. Тя няма да издържи, в случай че се ускори натискът, разяснява здравният министър.

" Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефикасна здравна помощ, то би трябвало хората да работят в естествена среда, а не под напън. В доста РЗИ в страната имат потребност от помощ, търсят се доброволци. Командироваме чиновници от НЗОК, работим взаимно, цялата здравна система е мобилизирана ", сподели още здравният министър.

Пред NOVA телевизия Ангелов съобщи, че прогнози към ковид са доста сложни за правене, тъй като към момента има доста незнайни. Към момента разполагаме с задоволително кревати. Не изключваме опцията за основаване на полеви лечебни заведения. За тези места обаче би трябвало да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче сега са незадоволително ".

Проф. Ангелов уточни, че вниманието и напъните в този момент са ориентирани към лечебните заведения и в тяхното преструктуриране.

" Издадохме заповеди за прекъсване на плановия банкет и интервенции. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се изказвания, че стопираме лекуването на българските жители. Категорично държа да подчертая, че не стопираме нито едно лекуване. Няма да има човек, който да не се лекува в точния момент. Спешните положения могат да получат помощ ", сподели здравният министър.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР