Мотивът, който е бил поставен на първо място за налагане

...
Мотивът, който е бил поставен на първо място за налагане
Коментари Харесай

Голям пробив! САЩ се отказаха от мотив за санкциите против Пеевски

Мотивът, който е бил подложен преди всичко за налагане на наказания по закона “Магнитски ” на политика Делян Пеевски, е изнемощял.

Това се схваща от писмо на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати, което е изпратено до Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия. Според “Капитал ” документът, в който службата обаче е удостоверила всички останали свои претекстове, е бил изпратен при започване на декември. Той обаче става обществен тази седмица, откакто е прибавен по делото " Пеевски против Йелън " (финансовият министър на САЩ).

 

От този документ, с дата 5 декември 2022 година, подаден от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) по делото, което някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски заведе в Съединени американски щати, излиза наяве, че е изнемощял претекстът за глобите - този, че през септември 2019 г. Пеевски е работил интензивно за оказването на негативно влияние върху политическия развой в България на локалните избори на 27 октомври 2019 година, като се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие.

 

След като през юни 2021 година Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати (OFAC) наложи наказания на Делян Пеевски за „ забележителна корупция “, някогашният народен представител от Движение за права и свободи незабавно съобщи, че тези наказания са неоснователни, защото е набеден по доноси от олигархичния кръг „ Капитал “ и не е направил нищо от това, за което е упрекнат. Пеевски уточни също, че ще почисти името си, в това число като апелира по планувания законов ред в Съединени американски щати, заяви БЛИЦ.

Три месеца по-късно (в контраст на „ специалистите “ на Иво Прокопиев, които тръбяха наляво и надясно, че глобите не се обжалвали), американските юристи на Пеевски от „ Морган Луис “ оповестиха, че процедурата пред OFAC е законово регламентирана и разрешава на глобената страна да показа правни и в действителност учредения за унищожаване на глобите, да изисква информация от Министерство на финансите или друга държавна организация на Съединени американски щати, както и да апелира решенията на OFAC пред федералния съд на Съединени американски щати, като единствено този съд може да реши дали OFAC е имала задоволително учредения за дейностите си.

Съдебно дело срещу глобите беше формирано през август 2022 година пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, а в този момент се оказва, че единствено пет месеца по-късно първият забележителен пробив в интерес на Пеевски към този момент е налице.

От обществени документи, подадени по делото от страна на OFAC, излиза наяве, че на 5-ти декември 2022г. юристът на Пеевски е бил известен с писмо, че службата отхвърля сама да анулира глобите - което е изцяло обяснимо, поради към този момент формираното правосъдно дело.

Във въпросното писмо обаче, с което БЛИЦ разполага и което е подписано персонално от шефа на Службата за надзор на задграничните активи Андреа Гаки, на процедура се съдържа самопризнание за три извънредно значими условия, които безусловно унищожават родните доносници от кръга „ Капитал “ и техните политически проксита и представители от Политическа партия и Демократична България:

Първо, OFAC категорично признава, че главният й претекст за наложените на Пеевски наказания – а точно, че е „ оказвал въздействие върху локалните избори в подмяна на отбрана от наказателни следствия “, на процедура е неплатежоспособен и службата се отхвърля от него. Изключително показателно, в случай, че точно този претекст беше водещ при оповестяването на глобите.

На последващо място, показва се, както е установила и българската прокуратура по време на инспекцията на Пеевски след санкционирането му, че има разлика сред глобите на OFAC и българското наказателно право. По-специално, че по своята същина законът „ Магнитски “ не е наказателно право и въведените с него наказания не са наказателни, а административни и политически по своя темперамент.

И на последно място, Съединени американски щати категорично признават, че в нито един миг не са претендирали, че техните обвинявания срещу Пеевски са наказателни, нито че се основават на същите наказателни процедури на българското законодателство.

Това е извънредно значимо, тъй като излиза, че за OFAC и за кръга „ Капитал “, сътворил доносите, „ корупцията “ поради която Пеевски беше обществено разпнат, е някаква „ друга корупция “, само че не и такава, която може да докара до търсене на наказателна отговорност.

 

От Департамента по финанси на Съединени американски щати разумно не одобряват изваждането на Пеевски от санкционния лист, само че за първи път публично признават, че вкарването му в „ Магнитски “ не се е базирало на доказателства, които биха могли да послужат за задачите на един углавен развой. Нещо повече, приема се мнението на закритата към този момент българска Специализирана прокуратура, че се касае за наказания от административен и политически темперамент.

 

Уточнява се, че OFAC в нито един миг не е претендирала, че обвиняванията против Пеевски са наказателни, нито че се основават на наказателни процедури в българското законодателство. Затова са били прегледани в детайли и констатациите от инспекцията на българската прокуратура, която също ревизира политика след включването му в листата „ Магнитски “. Отново се припомня, че този закон не е наказателно право и въведените с него наказания не са наказателни, а административни.

 

И тъкмо в това се състои дребната, само че огромна победа на политика от Движение за права и свободи, който от две години се пробва да почисти освен своето име, само че и това на страната. За първи път институцията, която постанова глобите, удостоверява тезата, че Делян Пеевски не следва да търпи наказателна отговорност, тъй като събраните доказателства за санкционирането му не се базират на разпоредбите, по които работят проверяващите институции не просто в Съединени американски щати, само че и в Европейския съюз, в частност и в България. Точно това е най-голямата драма на Прокопиев, тъй като излиза наяве, че Пеевски е в „ Магнитски “ по доноси на олигархичния кръг „ Капитал “, които не могат да послужат като доказателства за наказателно дело.

 

Този факт е пределно задоволителен, с цел да рухне мантрата за корумпираността на Делян Пеевски, а оттова и за нежеланието на българските управляващи и институции да го проверяват. В опит да резервира картонената кула от карти, създателят затулен под псевдоним, прави неприятна услуга на американското финансово министерство. Незнайно за какво и неизвестно по каква логичност в материала се внушава, че Съединени американски щати нямали (засега) доверие на българските обвинители, поради това не им давали доказателства. Като по какъв начин тъкмо едни доказателства, събрани по реда на Наказателно-процесуален кодекс, могат да бъдат обезсилени? Те или са годни и дават съображение за обвиняване или не, а крайната преценка е на съда. Не на анонимния създател на „ Капитал “.

Но дано не забравяме, че и до момента мантрата, която хората на Прокопиев повтарят,  е тази, че видите ли Пеевски не бил разследван от българската прокуратура за „ явни “ закононарушения, посочени от Съединени американски щати.

Е, в този момент става кристално ясно, че глобите срещу него са единствено административни и политически, нямат никакво наказателно измерение и за никакви осъществени „ закононарушения “ не става дума. Както и че в България е осъществена инспекция от прокуратурата във връзка глобите, която инспекция OFAC по никакъв метод не оспорва.

Така, един по един, всички посочени претекстове за тези наказания, предстоящо ще претърпят неуспех в съда, тъй като доказателства за тяхната основателност просто не съществуват.

Пример за това е и обвиняването към Пеевски за присъединяване в скица за приемане на „ златни паспорти “ от чужденци. Абсолютно несъстоятелно, в случай, че както Движение за права и свободи, по този начин и персонално Пеевски от години са срещу тази „ малка врата “ в закона, която беше затворена през 2022-ра от Народното събрание, в това число и с неговия автограф като вносител на законопроекта за измененията в Закона за българското поданство.

Нещо повече, Пеевски още тогава съобщи увереността си, че инспекцията на „ златните паспорти “ изрично ще развенчае многочислените неистини и операции по отношение на неговото „ присъединяване “ в сходни схеми, както и ще извади на ярко същинските участници в тази търговия с паспорти. И това към този момент се случва, защото едно от знаковите лица от кръга „ Капитал “ – Стамен Янев, някогашен началник на Агенцията за вложения, към този момент се снабди с обвинявания от прокуратурата точно поради сходна търговия.

 

Делян Пеевски нито един път не си е разрешил да нападна американската страна за наложените му наказания. Напротив, даже като народен представител гласоподава решения в Народното събрание, които недвусмислено пазят и американския интерес. 

Писмото на OFAC до американските юристи на българския политик демонстрира и още нещо значимо, че даже в Съединени американски щати Делян Пеевски не би бил разследван или предаден на съд по доносите, на които се базира включването му в листата „ Магнитски “. 
 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР