МОСВ предприема действия в изпълнение на решението на Съда на

...
МОСВ предприема действия в изпълнение на решението на Съда на
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

МОСВ подхваща дейности в осъществяване на решението на Съда на Европейски Съюз за Орнитологично значимо място Рила. Това оповестиха от екоминистерството.

По-рано днес Съдът на Европейския съюз постанови на Европейска комисия против България, според което „ като не е оповестила за специфична предпазена зона цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, Република България не е класифицирала най-подходящите по брой и повърхност територии за опазването на типове птици, посочени в директивата за опазването им, вследствие на което не е изпълнила отговорностите си “.

Решението на Съда на Европейски Съюз е установително, като с него не се постановат финансови наказания на страната ни.

При взимане на своите решения по отношение на обсега на мрежата от Специални предпазени зони за запазване на дивите птици (СЗЗ) виновните български институции постоянно са се управлявали от предоставените им от способените организации орнитологични данни и разбори. Целта, която Министерство на околната среда и водите си е сложило и поредно пази е в препоръчаната мрежа от СЗЗ да бъдат включени точно най-подходящите по брой и повърхност територии в сходство с условията на Директивата за птиците, изясняват от Министерство на околната среда и водите. Следва да се има поради, че все още Република България е класифицирала като СЗЗ над 95% от всички препоръчани Орнитологично значими места (ОВМ). За съпоставяне – на равнище Европейски съюз приблизително 66% от територията на Орнитологично важно място е класифицирана като СЗЗ от страните членки.

Самата наказателна процедура, по която е постановено решението на Съда на Европейски Съюз, започва през м. юни 2008 година, като през последните 10 години е разменена голяма по размер преписка със службите на Европейската комисия. Министерство на околната среда и водите е подхванало редица съответни ограничения за адресиране на посоченото нарушаване на правото на Европейски Съюз. Така да вземем за пример, описът на предпазени зони за запазване на дивите птици бе уголемен с нова СЗЗ „ Рилски манастир “ (BG0000496). Така Република България класифицира 72% от общата повърхност на Орнитологично важно място „ Рила “ като СЗЗ и по този метод обезпечи оптималната отбрана на описаните типове и техните местообитания.

Предвид постановеното през днешния ден решение на Съда на Европейски Съюз българската страна се ангажира в разговор със службите на Европейската комисия да предприеме нужните дейности, с цел да се съобрази с него.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР