МОСВ пред “Труд news: Данните от Румъния не са верниЕстественият

...
МОСВ пред “Труд news: Данните от Румъния не са верниЕстественият
Коментари Харесай

Сигнал за радиация даде повредена станция

МОСВ пред “Труд news ”: Данните от Румъния не са правилни
Естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, оповестиха и от Агенцията по нуклеарно контролиране

Няма промени в България

Повредена станция за отчитане на радиация в прилежаща Румъния излезе с данни за съвсем 10 пъти нарастване на радиационния декор покрай Козлодуй и подвигна на крайник управляващите у нас. Европейският център за мониторинг на радиацията показваше в действително време покачването, като в това време на никое място в региона на 20, 50 и 100 километра апаратурата на е засичала нараснала радиация.



Пак от Европейския мониторинг в действително време се вижда, че станцията в Кнежа регистрира естествени стойности.

“Данните от Румъния не са правилни, става дума за щета в станция в град Гегера, където са регистрирани 1750 nSv/h на 26 ноември, което е към 10 пъти над нормата, само че румънските управляващи прецизираха на питане на АЕЦ “Козлодуй ”, че става въпрос за техническа нередовност ”, дадоха отговор импровизирано на въпроси на “Труд news ” специалисти от министерството на околната среда и водите. “Труд news ” получи и формален отговор от екоминистерството: “МОСВ посредством Изпълнителна организация по околна среда управлява Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26 автоматизирани мониторингови станции ситуирани на територията на страната, които правят непрекъснати измервания на радиационния гама-фон. Към сегашния миг Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на радиационния гама-фон не е записала промени на радиационния гама-фон на територията на България, над естествените вариации, присъщи за гама-фона в пунктовете за премерване ”.

Данните от последните 24 часа демонстрират, че стойностите на гама-фона в България са в рамките на естествените вариации на този индикатор, присъщи за съответните региони. За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, оповестиха и от Агенцията по нуклеарно контролиране.

Всички станции в Румъния, които регистрират равнищата на радиация, също посочваха естествени стойности в европейския мониторинг. Центърът демонстрира измервания на радиоактивността на околната среда под формата на средночасови стойности на мощността на дозата гама, които се отнасят до 35 дни обратно във всички страни на Европейски Съюз, и събира замервания от почти 5000 станции. Интерактивната карта демонстрира информация на разнообразни феномени, свързани с радиоактивността на околната среда. Съобщението за притеснителните стойности бе оповестено от уеб страницата Meteo Balkans и предстоящо във фейсбук се появиха голям брой мнения за заплаха от нараснал радиационен декор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР