МОСВ даде началото на Европейската седмица на мобилността 2017 г.“,

...
МОСВ даде началото на Европейската седмица на мобилността 2017 г.“,
Коментари Харесай

25 български общини се включват в „Европейската седмица на мобилността“

МОСВ даде началото на „ Европейската седмица на подвижността 2017 година “, която обичайно се организира в интервала 16-22 септември. Тази година тематиката на акцията на Европейската комисия е „ Чиста, споделена и умна подвижност “, а мотото – „ Заедно стигаме по-далеч “, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на конференция в Министерство на околната среда и водите. В оповестяването на самодейностите в България участваха още ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас Огнян Златев, мениджърът на осведомителната акция и представител на организация „ Интеримидж “ Ася Моллова, както и Юлиян Добрев от социологическа организация BluePoint.

„ Идеята е всеки от нас да промени нещо в своя метод на живот – още през днешния ден. Например да предложения комшия дружно да употребяват автомобил до работа, или да се придвижи с велосипед, или даже единствено да повърви пеш. Всяка дребна смяна способства за възстановяване качеството на живот, за по-чист въздух и по-добро здраве “, подсети зам.-министърът. Според данните за положението на атмосферния въздух за 2016 година, представени от Николова, на 22 септември – европейския ден без коли, в центъра на София концентрацията на фини прахови частици е била съвсем 3 пъти по-ниска спрямо 21 септември.

До момента са регистрирани 25 български общини, ще се включат над 2000 общини от 44 страни освен от Европа, само че и в света. В българските градове са оповестени дни за гратис прилагане на градския превоз, велопоходи, както и опция за наемане на колела. „ Надяваме се тази година български град да влезе измежду първите 10 с най-интересни хрумвания за споделено пътешестване “, сподели Николова. Тя подсети и че с изключение на народен ангажимент, чистотата на атмосферния въздух е приоритет в границите на Председателството на България на Европейски Съюз в бранш околна среда.

В тази връзка Огнян Златев добави, че Европейска комисия има две амбициозни цели – до 2050 година да се отстранен транспортните средства от целия градски превоз в Европейски Съюз с стандартно гориво, а до 2030 година – да се премине към логистика без нездравословни излъчвания в огромните градове. На конференцията Ася Моллова и Юлиян Добрев показаха социологическо изследване за настройките към споделеното напредване. Според резултатите 72,4% от българите биха употребили споделено пътешестване, а 51 на 100 към този момент имат подобен опит

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР