Мостът над река Врана“ в Търговище свързва двете части на

...
Мостът над река Врана“ в Търговище свързва двете части на
Коментари Харесай

Българският Хачико живее в Търговище

Мостът над река „ Врана “ в Търговище свързва двете елементи на града и е доста многолюден. Близо е до началото на централния площад и до булеварда, по който минават стотици коли и хора. Всяка заран едно куче стои неподвижно първоначално му, като че ли извършва значима житейска задача.

" Кръстих кучето „ полковника “, тъй като, когато го видях за първи път, стоеше на моста, сам по този начин, като страж, само че асоциацията, която направих, беше романът на Маркес „ Няма кой да написа на полковника “. Защото просто в действителност някаква самотност излъчваше това куче като различен разказ на Маркес и ми е обичан този полковник ", споделя пред Българска национална телевизия Петя Стефанова – Глеридис.

Полковникът застава на поста си всяка заран сред 7.30 и 8.00 часа – в пиковия час за пешеходци и коли.

Въпросното куче съм го виждала най-малко стотина пъти, извънредно доброжелателно и контактно, и постоянно пресича на пешеходната пътека, имам възприятието, че то някого чака от тази страна на реката, тротоара и моста. Много пъти съм виждала доброжелателни хора, които с нещо го хранят, също съм виждала деца и възрастни, които го галят, и също по този начин хора, които сякаш ги съпровожда от едната страна до другата на въпросната пешеходна пътека. Рядко се задържа на отсрещната страна към центъра, по-скоро е към реката ", означи Пенка Стоянова.

Пешеходци и водачи са привикнали с наличието на Полковника и почтително го изчакват да пресече. Няма случай да е показал експанзия.

" На мен също не ми е посягало, не считам, че е неприятно животно, не мога да кажа, че атакува хора ", сподели Зекие Уручева.

Кучето е маркирано, като бездомно, а ветеринари допускат, че в миналото е било домашно и има непокътнати привички оттогава.

" В избран миг кучето да си е построило привички, хората, които са към него или които минават, постоянно да му дават храна, по този метод самото куче да пази самият район или да опознава района към моста като негова територия, в която то получава и храна, получава внимание, получава вода. Обикновено на това място или на този мост минават едни и същи хора, едновременно, по същият метод кучето има вид да се привърже към тях, да ги запомни като физиономия, да е предразположено към тях ", счита Д-р Свилен Пенев, притежател на ветеринарна клиника.

Може би някой ден пазителят на моста ще откри нов собственик, към който да демонстрира верността си. А може би ще остане на поста си и ще подарява безмълвно добрина и приятелство на всеки минувач.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР