Мостът Голдън Гейт е висящ мост през пролива, който свързва

...
Мостът Голдън Гейт е висящ мост през пролива, който свързва
Коментари Харесай

Зловеща серенада на мост плаши жителите на Сан Франциско ВИДЕО

Мостът Голдън Гейт е провесен мост през пролива, който свързва град Сан Франциско и южния окръг Марин, Съединени американски щати. Строителството на моста стартира през 1933 година, а четири години по-късно е открит тържествено.

Този мост е една от локалните атракции, само че в последно време се трансформира в проблем за локалните поданици и автомобилистите. Факт е, че водачите на коли все по-често чуват злокобни серенади, които структурата " пее ", изключително ветровити дни. Шофьорите означават, че това не е изолиран случай и към този момент са забелязали цяла поредност от странни шумове, сходни на " дишане на фантом ".

Но освен водачите, само че и локалните поданици, живеещи наоколо до моста, са обезпокоени от тези " писък ", пише IFL Science. Хората настояват, че би трябвало да слушат това " вик ", когато вятърът се вдигне.

It’s much louder and more disconcerting than in the video, but this whistling noise is what the Golden Gate Bridge sounds like in the rain and wind.
— Joe Pierre, MD (@psychunseen)

Смята се, че „ призрачният писък “ е зародил през 2020 година, откакто мостът е бил ремонтиран, когато е бил предпазен от мощни ветрове посредством прибавяне на парапети с по-тънки дъски от преди. Местните управляващи също означават, че сходен ход е бил нужен и за попречване на самоубийства.

Малко след реконструкцията стана ясно, че това има някои нежелани странични резултати - слаби ветрове от 35,4 km/h или повече, духащи от север, основават невисок звук, до момента в който ветрове от 43,5 km/h или повече създават противоположното - основават " писък " при по-високи честоти. В момента главният проблем е по-ниският звук, защото той " басира " най-далеч, само че дружно основават някаква страховита " серенада ", която звучи много постоянно.

За благополучие, инженерите към този момент са почнали работа по опитомяването на този „ нереален писък “. Учените реалокираха парапета в аеродинамичен тунел, с цел да схванат по какъв начин се основава звукът и да намерят метод да предотвратят появяването му.

Инженерите допускат, че най-обещаващият проект за " усмиряване " на виенето е поредност от U-образни скоби, които ще бъдат сложени във всеки завършек на всяка лента - това би трябвало да наруши прекосяването на въздушния поток и да предотврати бученето. Учените са провели авансово изследване, резултатите от което демонстрират, че тези скоби могат да понижат " мостовия писък " със 75%.

Инженерите означават, че това решение ще стане по-малко видимо за потребителите на моста, няма да повлияе на стабилността му в дълготраен проект, само че ще коства кръгла сума - към 450 хиляди $. Планира се работата да завърши през първата половина на 2023 година

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР