Мостът Чавдар се превръща в първото свободно пространство за рисуване

...
Мостът Чавдар се превръща в първото свободно пространство за рисуване
Коментари Харесай

Мостът Чавдар - първото свободно пространство за рисуване на графити в София

Мостът " Чавдар " се трансформира в първото свободно пространство за изобразяване на графити в София. То е обособено от общината особено с тази цел. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев откри първото издание на фестивала за графити и улично изкуство " МОСТЪ ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Подкрепяме и изпълняваме решение на Общинския съвет за основаване на свободни пространства за графити артистите. Какво съставляват те - места като това под моста Чавдар, облагородяваме ги, боядисваме, поставихме осветяване с цел да може вечер да е безвредно, ограничихме паркирането, и най-важното има правила ”, изясни ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и посочи, че са сложени осведомителни табели като в тях са разказани разпоредбите.


“Това са свободни пространства, на които младите актьори могат да се изявяват ”, акцентира той. Георгиев подсети, че за последните няколко месеца са показали място за два големи стенописа.


“Те са наша горделивост. Вече над 400 кв.м. е откритата изложба на графити актьори на бул. “България ” и бул. “Тодор Каблешков ”, разясни той.

“Това е методът да работим с младежите, с цел да увличаме и младежите и подрастващите с две доста значими послания. На първо място - свободните актьори имат своето място да се показват свободно в София, и на второ място - да запазим архитектурния образ и културното място, което има нашият град ”, безапелационен е Георгиев.


Той добави, че ще продължат да работят, с цел да обособяват и още такива пространства.

Артистът Константин Кръстев сподели, че това е огромна опция за графити артистите. “Имаме към 17 актьора от цяла България, които ще рисуват и през днешния ден, и на следващия ден ”, разясни той и посочи, че през днешния ден след 17:00 часа всеки, който желае да опитва да рисува графити, ще има опция да го направи.

Анатоли Илиев, общински консултант в Столична община, разяснява, че има доста планове, и ще работят за основаване на още обособени пространства за графити артистите.

“Разчитам след един прочут интервал от време тези графити, които виждаме в центъра, да са на други места, и младежите да ги припознават и да стават празници, какъвто се чака в тези два дни ”, означи той.

В рамките на два дни столичани ще могат да се насладят на всички форми на графити изкуството - съревнование, проява, уроци, скици и свободни стени. Фестивалът се реализира с поддръжката на Фондация „ София – европейска столица на спорта " и е част от програмата на Столичната община за даване на опция графити артистите да имат пространства, където да показват своя гений./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР