Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди

...
Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди
Коментари Харесай

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

Москва съобщи в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди бойци в източната част на страната, където Киев се бори с проруските сепаратисти, което усилва опасенията за ескалация на дългогодишния спор. Миналия месец западните съдружници на Киев започнаха да сигнализират за ново скупчване на съветски войски към границите на Украйна и предизвестиха за допустима зимна инвазия. Кремъл отхвърли изказванията и упрекна за ескалацията на напрежението Запада, който доставя Украйна с съвременно оръжие, организира учения в Черно море и прелита с бомбардировачи покрай съветските граници.

" Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощност, струпват тежка техника и персонален състав ", съобщи пред кореспонденти говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова. " Според някои данни броят на украинските войски в зоната на спора към този момент е достигнал 125 000 души ", твърди тя, като прецизира, че това съставлява половината от украинската войска.

Коментарите последваха изказването на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 бойци към Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 година - и край два източни района, окупирани от отцепниците.

В сряда Украйна прикани НАТО да приготви стопански наказания против Русия и да ускори военното съдействие с Киев на фона на скупчването на съветски войски по нейните граници. " Ще призовем съдружниците да се причислят към Украйна в правенето на пакет от ограничения за въздържане ", съобщи пред кореспонденти външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при идването си за диалози с сътрудниците си от НАТО в Рига, съобщи Ройтерс.

Днес ръководителят на дипломацията на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Стокхолм на фона на възобновеното военно напрежение по границата сред Русия и Украйна, заяви формален представител на Съединени американски щати. Държавният секретар на Съединени американски щати ще беседва с Лавров в коридорите на среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), откакто се срещне с украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

По-рано и украинският президент Володимир Зеленски прикани за директни договаряния с Русия. " Трябва да кажем истината, че няма да можем да прекратим войната без директни договаряния с Русия ", съобщи той по време на годишното си послание към депутатите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР