Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди

...
Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди
Коментари Харесай

Русия: Украйна е струпала половината си армия край Донбас


Москва съобщи в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди бойци в източната част на страната, където Киев се бори с проруските сепаратисти , което усилва опасенията за ескалация на дългогодишния спор .

Миналия месец западните съдружници на Киев започнаха да сигнализират за ново скупчване на съветски войски към границите на Украйна и предизвестиха за допустима зимна инвазия.

Кремъл отхвърли изказванията и упрекна за ескалацията на напрежението Запада, който доставя Украйна с съвременно оръжие , организира учения в Черно море и прелита с бомбардировачи покрай съветските граници.

" Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощност, струпват тежка техника и персонален състав ", съобщи пред кореспонденти говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

" Според някои данни броят на украинските войски в зоната на спора към този момент е достигнал 125 000 души ", твърди тя, като прецизира, че това съставлява половината от армията на Украйна .

Коментарите последваха изказването на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 бойци към Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 година - и край два източни района, окупирани от отцепниците.

Киев и западните му съдружници от дълго време упрекват Русия, че изпраща войски и оръжия в поддръжка на сепаратистите - изказвания, които Москва отхвърля.

Сепаратистите превзеха територии и оповестиха основаването на две републики малко откакто Русия анексира Крим. През последните седмици Вашингтон рутинно предупреждаваше, че Русия може да се позове на измислена провокация от страна на Украйна като мотив за започване на нахлуване - изказване, което Кремъл осъди като нервност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР