Москва води САЩ към фалит, което е критично за глобалната

...
Москва води САЩ към фалит, което е критично за глобалната
Коментари Харесай

Дефолтът на САЩ е целта на великия кръстоносен поход на Русия

Москва води Съединени американски щати към банкрут, което е сериозно за световната доларова финансова система. Ето за какво ходът на СВО в Украйна няма да бъде незабавен.

Държавният дълг на Съединени американски щати доближи пагубно равнище

На 5 октомври държавният дълг на Съединени американски щати за първи път надвиши $31 трилиона. По думите на английската финансова медия Finbold за времето на 2022 година той се усилва с съвсем $6 милиарда на ден.

Размерът на дълга надвишава размера /в стойностно изражение/ на стопанските системи на Китай, Япония, Германия и Обединеното кралство взети дружно, споделят от Peter J. Peterson Foundation (PGPF). Ако всяко домакинство в Съединени американски щати плащаше по 1000 $ на месец, изплащането на дълга ще отнеме 19 години.

Дългът съотнесен към Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати доближи 135%. Това съответствие се счита за пагубно за всяка страна, само че не и за Съединени американски щати, стига те да могат да обслужват задълженията си.

И тук идват огромните проблеми.

Обслужването на дълга става непостижимо

Първата заложена " бомба " е покачването на разноските за обслужване на дълга. Този проблем породи заради опитите на Федералния запас на Съединени американски щати (FRS) да се бори с инфлацията, която самият регулатор сътвори посредством отпечатване на пари (т.нар. политика на количествено облекчаване) в годините на епидемията от коронавирус 19.

Основният лихвен % пораства с невиждани темпове и към този момент е 3,5% с прогноза за напредък до 8%, което е полуда за зоната на $. Тъй като оскъпява обслужването освен на американския дълг, само че и на голям брой страни, защото обществените задължения в света са деноминирани най-вече в долари.

„ Лихвите по държавния дълг порастват стремглаво и се приближават до това, което икономистите назовават „ смъртоносна примка “ – циничен кръг, в който вземането на държавни заеми за заплащане на лихви генерира повече лихви и повече заеми “, заключава Wall Street Journal в края на септември.

„ Ще има нараснал риск вложителите да изгубят доверие в способността на държавното управление на Съединени американски щати да обслужва и изплаща дълга си, което ще докара до внезапно нарастване на лихвените проценти и внезапно повишаване на инфлацията или други разстройства “, сподели Бюджетната работа на Конгреса през май.

Тоест самата битка с инфлацията в Съединени американски щати, единствено я усилва.

Никой не желае да купува американски дълг

Втората " бомба " са проблемите с рефинансирането на дълга. Държавният дълг на Съединени американски щати в облигации (treasuries) престанаха да се изкупуват, т.е. затрудни се рефинансирането, което преди позволяваше достигането на всевъзможни тавани. Досега закупуването им се правеше главно от еврозоната, която имаше търговски профицит, само че в този момент Европа е на загуба заради антируските наказания. Другите огромни купувачи, Япония, Китай и страните от Персийския залив, в действителност в последно време се освобождават от държавните скъпи бумаги на Съединени американски щати.

Япония организира дъмпингова политика, с цел да избави йената и пенсионните фондове. Китай се опасява от заледяване на активи по образеца на Русия. След заканите на Джо Байдън да се разправи със Саудитска Арабия и даже да наложи наказания на ОПЕК, страните от Персийския залив осъзнаха, че държането на трежъриз не е безвреден вид.

Ситуацията е толкоз покрай ръба, че министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън изиска от огромните банки да изкупят назад част от държавните облигации. Но лихвите по държавните облигации са по-ниски от инфлацията, тъй че за банките в действителност не е преференциално да ги купуват.

Съединени американски щати покрай дефолт

Вашингтон е доста покрай обстановката, пред която Лондон беше изправен предходната седмица. Банката на Англия се намеси с незабавни покупки на държавни облигации, като пусна печатницата за пари, с цел да спре растежа на доходността им. Това заплаши пенсионните фондове от колапс.

В Съединени американски щати доходността на 10-годишните държавни облигации неотдавна надвиши основната рентабилност от 4%. Можете, несъмнено, да включите и печатницата, само че това е краткотрайна мярка, която още веднъж води до увеличение на инфлацията.

Волатилността на пазара на облигации ще насърчи вложителите да ги изхвърлят. Банките няма да ги купуват, това ще докара Съединени американски щати до банкрут по дълговите отговорности.

Неизпълнението на отговорностите на Съединени американски щати ще повлияе на международната стопанска система посредством ограничение на международната търговия, нарушение на веригите за доставки, засягане на бизнес договорите, подкопаване на статута на $ като международна аварийна валута и така нататък

Миналата година, когато държавното управление на Съединени американски щати заплаши с механически банкрут по дълга си, Moody`s Analytics пресметна, че цените на акциите евентуално ще паднат с 33 %, предизвиквайки криза, която може да съперничи на Голямата меланхолия.

Русия няма да бърза в Украйна

Междувременно същата Йелън търси въвеждането на таван на цените на съветския нефт, което ще докара до увеличение на цената на горивния цикъл и още веднъж до увеличение на инфлацията. Тоест едната ръка на Йелън не знае какво прави другата. Мнозина в Съединени американски щати (републиканците) споделят, че с цел да се бори с инфлацията е належащо да се понижат разноските, най-вече военните.

И това е моментът на истината. Ще пристигна разбирането, че колкото по-дълго Европа е в нерентабилност, толкоз по-трудно ще бъде за Щатите да финансират и своя недоходоносен държавен бюджет и да рефинансират задълженията си. Веднага откакто Украйна загуби финансовата поддръжка и политическата поддръжка на Съединените щати след успеха на Тръмпистите на изборите за Конгрес през ноември, на режима в Киев ще бъде комплициран край.

Затова Русия няма да се втурне да бърза във войната. Целите са огромни. Както вярно сподели немският канцлер Олаф Шолц – „ огромният кръстоносен поход “ на Владимир Путин против Запада е в ход.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР