Москва включи бившия руски депутат Генадий Гудков в списъка с

...
Москва включи бившия руски депутат Генадий Гудков в списъка с
Коментари Харесай

Русия обяви за терорист избягалия в България бивш депутат Генадий Гудков

Москва включи някогашния съветски народен представител Генадий Гудков в листата с " терористи и екстремисти ", заяви съветската редакция на Радио Свободна Европа.

Гудков, който е ръководител на организацията " За свободна Русия ", живее в България от 2019 г ., откакто поради терзание за неговата сигурност напуща Русия.

Новината идва съвсем година откакто Москва го разгласи за " задграничен сътрудник ". Сега той е включен и в листата с " терористи и екстремисти ". Имената му се появиха в регистрите на Росфинмониторинг на 27 февруари. Режимът в Кремъл е забранил на банките да обслужват Гудков, а активите му са замразени.

" Не знаех, че съм се занимавал с тероризъм през последните 67 години ", разяснява Гудков пред изданието " Сота ".

В предишното си той е бил чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) . По-късно влиза в партията на Владимир Путин - " Единна Русия ". Първото десетилетие от ръководството на президента обаче го кара да премисли позицията си. Оттогава стачкува против изборните нарушавания и корупцията в съветската власт.

В последните две години той неведнъж е осъждал и войната, която Русия води против Украйна.

В България Гудков провежда митинги против режима в Кремъл. От 2022 година е ръководител на организацията " За свободна Русия ". Съставът ѝ включва опозиционни съветски политици, измежду които е и синът на му - Димитрий Гудков , който през 2021 година също изоставен страната и.

Тази година съд в Москва издаде задочна заповед за неговия арест поради разпространяване на „ имитации “ за съветската войска. Причината е видео, озаглавено „ До какво докара войната на Путин в Украйна? “, в което приказва за кланетата, осъществени от съветските военни против жителите на украинските градове Буча и Ирпен .

Сега Генадий Гудков разяснява, че евентуално е разгласен за терорист точно поради преследването на сина му.

  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР