Москва вече прехвърлила ракетен комплекс “ИскандерОбвини Запада, че създава глобална

...
Москва вече прехвърлила ракетен комплекс “ИскандерОбвини Запада, че създава глобална
Коментари Харесай

Путин: Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус

Москва към този момент трансферирала ракетен комплекс “Искандер ”
Обвини Запада, че основава световна НАТО

Съединени американски щати няма да трансформират стратегическите си позиции

Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус - това разгласи президентът Владимир Путин в изявление за съветския тв канал “Россия 24 ”.

“От 3 април започваме образование на екипажи. А до 1 юли ще приключим строителството на особено вместилище за тактическо нуклеарно оръжие на територията на Беларус ”, посочи Путин. И добави, че Русия към този момент е помогнала на Беларус да преоборудва самолети, както и че Москва е предала на Минск ракетен комплекс “Искандер ”, който може да се употребява за изстрелване на нуклеарни оръжия.

Путин особено акцентира, че решението не нарушава разпоредбите за неразпространение на нуклеарни арсенали. Беларуският президент Александър Лукашенко от дълго време повдига въпроса за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, която граничи с Полша, сподели Путин. “В това също няма нищо извънредно - Съединени американски щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат тактическите си нуклеарни оръжия на територията на съюзническите си страни. Договорихме се, че ще създадем същото - без да нарушаваме нашите отговорности, наблягам, без да нарушаваме интернационалните си отговорности за неразпространение на нуклеарните оръжия ”, безапелационен бе Путин.

Той посочи, че мотивът за това решение е поръчката на Англия, че ще достави на Украйна муниции с обеднен уран. Путин призна, че тези муниции не са оръжия за всеобщо поразяване, само че въпреки всичко те отделят радиационен прахуляк и по тази причина се считат за доста рискови, освен за хората, само че и за околната среда. “Русия, несъмнено, има с какво да отговори. Без пресилване разполагаме със стотици хиляди такива снаряди. Засега не ги използваме ”, акцентира стопанинът на Кремъл.

В коментар на известието на Путин Пентагонът уточни, че няма признаци Москва да възнамерява да употребява нуклеарни оръжия. “Не виждаме никаква причина да поправяме нашата лична стратегическа нуклеарна позиция. Оставаме ангажирани с груповата отбрана на НАТО ”, оповестиха от военното ведомство на Съединени американски щати.

Путин също така съобщи, че Русия не основава боен съюз с Китай. “Да, сътрудничим си (с Пекин) във военнотехническата сфера. Не крием това. Всичко е транспарантно, няма нищо скрито ”, изясни съветският президент. Същевременно той упрекна Запада, че стартира да строи нов боен блок по сходство на германско-италианско-японската “ос ” от времето на Втората международна война.

В удостоверение на думите си той напомни съгласуваната предходната година нова тактика на НАТО за насърчаване на връзките с страните от Азиатско-Тихоокеанския район - Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и други, което дефинира като “глобална НАТО ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР