Москва скоро ще представи предложение за нов европейски пакт за

...
Москва скоро ще представи предложение за нов европейски пакт за
Коментари Харесай

Русия ще предложи европейски пакт за сигурност

Москва скоро ще показа предложение за нов европейски пакт за сигурност, заяви съветският външен министър Сергей Лавров и означи, че се надява това да спре разширението на НАТО на изток, съобщи „ Ройтерс “.

Лавров приказва на среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Стокхолм преди диалозите си с държавния секретар на Съединени американски щати, Антъни Блинкън, които се чака да се съсредоточат върху напрежението към Украйна.

През последните седмици НАТО, Щатите и украински представители неведнъж показваха опасения, че Русия скоро ще стартира нова офанзива против Украйна – концепция, която Москва отхвърли.

Тази седмица президентът Владимир Путин се оплака от западната военна помощ за Киев и това, което разказа като разширение на НАТО по-близо до границите на Русия. Той предизвести Алианса да не слага системи за противоракетна защита в Украйна.

В тирада пред ОССЕ Лавров уточни, че се надява предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност да бъдат деликатно премислени.

„ Архитектурата на стратегическата непоклатимост бързо се унищожава, НАТО отхвърля градивно да прегледа нашите оферти за деескалация на напрежението и отбягване на рискови произшествия “, сподели външният министър пред ОССЕ. По думите му военната конструкция на НАТО „ се доближава до границите на Русия “, до момента в който „ кошмарният сюжет за военна борба се завръща “.

„ Превръщането на прилежащите ни страни в плацдарм за борба с Русия и разполагането на силите на НАТО в непосредствена непосредственост до зони от стратегическо значение за нашата сигурност е изрично недопустимо “, разясни Лавров.

Според него доставките на западни оръжия за Украйна окуражават Киев да мисли, че може да реши териториалните си проблеми със мощ. Оттам отхвърлиха да имат такива проекти.

Освен това Москва се притеснява, че в Европа може да се появят американски ракети със междинен обхват.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР