Москва се е обърнала към Анкара с призив да се

...
Москва се е обърнала към Анкара с призив да се
Коментари Харесай

Русия е поискала от Турция да се откаже от нова военна операция в Северна Сирия

Москва се е обърнала към Анкара с апел да се откаже от концепцията за осъществяване на нова военна интервенция в Северна Сирия и не изоставя тези опити. Това съобщи в четвъртък специфичният представител на президента на Руската федерация за споразумяване на сирийския спор Александър Лаврентиев на конференция след XVIII интернационална среща за Сирия във формат Астана, предава ТАСС .

„ Решението за провеждането (на операцията) към момента не е взето дефинитивно, по тази причина ние се обърнахме и се обръщаме към нашите турски сътрудници да се въздържат от осъществяване на военни интервенции в Сирия.. Откровено казахме на нашите турски другари, че това може да докара до по-нататъшна ескалация на обстановката, в това число въоръжена борба. Това може да подтиква сепаратистки настроения в по този начин наречената самостоятелна администрация на Североизточна Сирия, от която нито Турция, нито Русия, нито Ирак, нито Иран имат интерес “, съобщи той.

Лаврентиев означи, че Москва към момента вижда благоприятни условия за намиране на други способи за решение на съществуващите проблеми, в това число прекъсване на продължаващите обстрели, в това число на турска територия, което Русия осъжда. „ Работата би трябвало да продължи с всички страни. Трябва да се опитаме да намерим някакво решение на този проблем, без да прибягваме до насилствени способи “, акцентира пратеникът на съветския президент и добави, че наличието на американски сили в Североизточна Сирия остава значим фактор.

По думите му, провеждайки нова военна интервенция в Северна Сирия, Турция няма да реши изцяло казуса с националната си сигурност. „ Ние имаме вяра и говорихме искрено за това, че една военна интервенция няма да реши всички проблеми, които съществуват сега, и на първо място няма да реши изцяло проблемите на националната сигурност на Турция. Струва ми се, че проблемите на националната сигурност на Турция могат да бъдат решени. единствено като сирийските държавни сили поемат под цялостен надзор границите на териториите. За страдание, към момента не виждаме това, там в действителност има най-вече кюрдски отряди за самозащита “, приключи Лаврентиев.

Припомняме, че турският президент Реджеп Таийп Ердоган разгласи, че всеки един миг Анкара може да стартира нова трансгранична военна интервенция в Северна Сирия, където да постави завършек на наличието на сирийските кюрдски „ Отряди за национална самозащита “, считани за издънка на Кюрдската работническа партия (ПКК) и опасност за националната сигурност на Турция. Според последната информация в локалните медии, началото на интервенцията се чака след края на празниците Курбан байрам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР