МОСКВА (Ройтерс) - Русия заяви в сряда, че решението на

...
МОСКВА (Ройтерс) - Русия заяви в сряда, че решението на
Коментари Харесай

Русия: Армения пропуска срещата на върха на ОДКС е най-новият антируски ход, организиран от Запада

МОСКВА (Ройтерс) - Русия съобщи в сряда, че решението на арменския министър председател Никол Пашинян да стои настрани от среща на върха на ръководената от Русия Колективна сигурност Договорната организация (ОДКС) беше най-новият антируски ход на Армения, дирижиран от Запада.

Отношенията сред Русия и Армения, които официално са съдружници, се утежниха през последните месеци, като Ереван обществено сложи под въпрос цената на партньорството си с Русия и опитите за задълбочаване на връзките със Запада.

Спусъкът беше, че Азербайджан си върна отделилия се район Нагорни Карабах през септември, което накара съвсем всичките 120 000 етнически арменци на територията да избягат макар наличието на Руски мироопазващи сили.

Някои арменци упрекнаха Русия, че не съумя да спре това, което Баку назова антитерористична интервенция, обвиняване, което Москва отхвърли.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели пред кореспонденти, че Русия възприе отхвърли на Пашинян да участва на срещата на върха на ОДКБ като последно във „ верига “ от събития.

„ Западът явно стои зад това. Западът, чиито проекти в Украйна се провалиха, в този момент стиска Армения, пробвайки се да я откъсне от Русия “, сподели тя.

По-рано в сряда арменската държавна осведомителна организация Арменпрес цитира думите на Пашинян пред Народното събрание на страната че ОДКС неведнъж не е съумял да отбрани ползите на Армения.

Той сподели, че Армения се стреми да диверсифицира своите съглашения за сигурност, само че към момента не е решила дали ще напусне ОДКС или не.

(Репортаж от Дмитрий Антонов; сюжет от Феликс Лайт; редакция от Андрю Осбърн)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР