Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като

...
Москва рискува да предизвика пряк военен конфликт с НАТО, като
Коментари Харесай

Бившият главнокомандващ силите на Алианса в Европа: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва рискува да провокира директен боен спор с НАТО, като прехваща кораби в интернационалните води и се пробва да наложи стопански надзор върху Украйна, сподели пред " Политико " някогашният висш главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис.
Всичко по тематиката: Арестът на Бойко Борисов 229
Според американския пенсиониран адмирал, командвал силите на алианса на континента сред 2009 година и 2013 година, ескалацията в Черно море, в това число качването на съветски представители на борда на турски транспортен съд предходната неделя, може да принуди сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят отслабването на украинската стопанска система.

" Действията на Русия в интернационалните води на Черно море основават действителен риск от ескалиране на обстановката до война в морето сред НАТО и Руската федерация ", сподели Ставридис.

НАТО, добави той, " няма да дава всички оръжия и пари на Украйна единствено с цел да гледа по какъв начин Русия задушава нейната стопанска система с противозаконна обсада ".

Министерството на защитата на Русия удостовери във вторник, че съветски военен транспортен съд е създал предупредителни изстрели преди негови представители да се качат на борда на товарния транспортен съд " Шукрю Окан ", плаващ под флага на тихоокеанската страна Палау, който украинският външен министър дефинира като турски.

От сензитивно естество е въпросът, че инспекцията е станала в югозападната част на Черно море, край крайбрежията на Турция, която е непосредствен сътрудник на НАТО.

Ставридис разкритикува мощно тактиката като " равносилна на пиратство ", защото Кремъл стига все по-далече, с цел да разклати основите на търговията сред Украйна и останалата част от Европа, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР