Москва разглежда заплахата за узурпиране на църквата Свети Николай Мирликийски

...
Москва разглежда заплахата за узурпиране на църквата Свети Николай Мирликийски
Коментари Харесай

Русия разглежда заплахата за узурпиране на църквата Свети Николай Чудотворец като открита проява на враждебност от страна на София

" Москва преглежда опасността за узурпиране на църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец ", като открита демонстрация на неприязън от страна на София “, това съобщи през днешния ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Разглеждаме опасността за узурпиране на храма като намерено проявяване на неприязън, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите правила, в това число на отговорностите на София по контракта за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и България от 4 август 1992 година ", сподели Захарова. Тя предизвести българските управляващи, че " ще бъде търсена отговорност за техните противозаконни дейности ".  

Говорителката на съветското ведомство означи, че нападките против собствеността на църквата " в границите на инспирирани извън акции за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери – от държавните, до религиозните ", са почнали през септември тази година с изгонването от България на съветските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо затруднение – нотариален акт, публикуван от българската страна през 1997 година, който удостоверява правото на съветското посолство върху собствеността на църквата и на имота, на който е издигната.

" В резултат на това се стигна до обстановка, в която в прорез с логиката и закона, безусловно пред очите ни, се измисля псевдоправно съображение за конфискация на съветски обект. История, закони, законодателни актове, документи, правдивост, логичност - всичко крещи, че българските управляващи правят акт на безвластие, държат се кощунствено ", заключи Захарова.

Храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София бе затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на съветското посолство в България, което заяви, че църквата на този стадий ще приключи своята активност, а по-нататъшната ѝ орис ще бъде решена от Руската православна черква. След затварянето на църквата жители се събраха пред постройката, възпламениха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи прикани Софийския митрополит да се възвръщат богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ще Движение за права и свободи ще предприеме нужните законодателни промени за обезпечаването на издръжката на храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ". " Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи ", се показва в позицията на Пеевски.

На идващия ден българският назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма. От Светия синод поддържаха дейностите на патриарха, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

На 27.09.2023 година във Върховната касационна прокуратура (ВКП) заяви за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно заседание, обвързван със собствеността, стопанисването и употребата на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за правосъдната власт разпореди осъществяването на инспекция от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

На първи ноември министърът на районното развиване и благоустройството съобщи след среща с изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад., че инспекция на Прокуратурата е открила, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху храма " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".

В същия ден съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи настоя Министерството на районното развиване и благоустройството " да предприеме незабавни дейности за връщането на хората на храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ".

Междувременно Прокуратурата на Република България заяви, че  Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад. е сезирал министъра на районното развиване и благоустройството с предложение за предявяване на иск за признание на правото на благосъстоятелност на българската страната и за анулация на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ” в гр. София.

 

 

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР