Москва продължава да увеичава влиянието си в части от Източна

...
Москва продължава да увеичава влиянието си в части от Източна
Коментари Харесай

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия


Москва продължава да увеичава въздействието си в елементи от Източна Украйна , следени от проруски сепаратисти, стоките, създадени в тези региони, скоро ще се употребяват с еднакъв статут с продуктите, създадени в Русия , съгласно неотдавнашен декрет на Кремъл, написа " Анадолу ".

Указът, подписан от президента Владимир Путин в понеделник, дава на съветските управляващи един месец, с цел да създадат нужните правни ограничения за тази мярка, която отстранява учредените на количество търговски ограничавания сред Русия и районите Донецк и Луганск .

Основните артикули от Донбас ще се продават в по-голям брой на рафтовете на съветските вериги магазини, до момента в който въглищата и металните артикули от района ще бъдат по-лесни за импорт от Русия.

С приблизителния ресурс от въглища от 60 милиарда тона, районът на Донбас в миналото е произвеждал към 75% от всички украински въглища , преди проруските сепаратисти да разгласят самостоятелност.

Очаква се металургичните артикули, както и дизелови локомотиви и промишлено съоръжение, създадени в Донбас, също да имат по-лесен достъп до съветския пазар.

До 2014 година Донбас е виновен за 30% от общия експорт на Украйна .

По-рано през 2018 година Путин подписа различен декрет , който признава разнообразни правни документи в Донбас , като паспорти и актове за раждане и гибел, за годни в Русия.

Руското вътрешно министерство по-късно разгласи през февруари, че повече от 600 000 души в района са получили съветски паспорти .

Украинският президент Владимир Зеленски сподели през май, че същите ограничения са били въведени и преди в Крим и че това ще бъде първата стъпка към анексията .

През 2014 година Русия анексира Кримския полуостров от Украйна , ход, считан от интернационалната общественост като противозаконен.

Киев също възрази против това, че Русия разрешава на притежателите на паспорти в района да гласоподават онлайн на съветските парламентарни избори през септември.

Известно е, че Русия дава военна поддръжка, наред с икономическа и обществена помощ на Донбас .

Многобройни отчети на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) настояват, че Русия е предоставила танкове, противовъздушни ракети и противотанкови оръжия в района.

Министерството на външните работи на Украйна изпрати протестна нота до Русия след последния декрет от Москва.

Подчертавайки, че този ход показва задачата на Москва да притегли следения от сепаратистите Донбас в личната си политическа и икономическа сфера , в бележката се споделя, че сходни дейности опонират на отговорностите на Русия по Протокола от Минск от 2014 година

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че е разискал този въпрос с Франция и Германия , от които чака да осъдят указа.

Денис Москалик от Украинския народен институт за стратегически проучвания сподели пред Анадолска организация, че указът се равнява на узаконяване на процеса на интеграция на Донбас в Русия , както и обвързваните с това минали ограничения, въведени в поддръжка на сепаратистите.

По-нататък Москалик споделя, че сегашната обстановка в Донбас е по-изгодна за Русия, в сравнение с анексията и че този ход, дружно с концентрацията на съветски сили покрай украинската граница , има за цел да притисне Киев преди договарянията в нормандския формат.

Друг анализатор, Глеб Парфенов , сподели, че указът е част от фактическата анексия на Донбас от Русия .

Като означи, че Русия дава паспорти в района и че просветителните институции там са в тясно съдействие с Русия, Парфенов сподели, че тези с съветски паспорти би трябвало да вземат участие виртуално в изборите през септември.

Освен това той сподели, че на процедура районът към този момент е анексиран от Русия , макар че това към момента не е приключено юридически.
 Украйна с протестна нота до Русия поради декрет на Путин за поддръжка на жителите на Донбас
Украйна с протестна нота до Русия поради декрет на Путин за поддръжка на жителите на Донбас

Роптае против целенасочената политика на Русия за усилване на контрола в Донбас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР