Москва предупреди Запада, че ще даде изключително твърд отговор, ако

...
Москва предупреди Запада, че ще даде изключително твърд отговор, ако
Коментари Харесай

Мария Захарова: Ще има "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Москва предизвести Запада, че ще даде " извънредно корав отговор ", в случай че Съединените щати и Европейският съюз решат да конфискуват стотици милиарди долари замразени съветски активи, предава " Ройтерс ".

От началото на пълномащабното съветско навлизане в Украйна през февруари 2022 година Съединените щати и техните съдружници не разрешиха транзакциите с централната банка на Русия и Министерството на финансите, замразявайки към 300 милиарда $ суверенни съветски активи на Запад.

Въпреки това не бяха взети спомагателни решения какво да се прави с тези активи. Киев желае прехвърлянето на тези средства или най-малко приходите от тях за възобновяване на Украйна, само че тези претенции са лимитирани от неналичието на законодателна рамка, която да планува изтеглянето на суверенните средства на която и да е страна.

Европейският съюз одобри законодателство в понеделник за конфискуване на непредвидени облаги, направени от замразени активи на съветската централна банка, първата съответна стъпка към реализиране на задачата на блока да употребява парите за финансиране на реконструкцията на Украйна.

" Това е кражба. Това е заграбване на нещо, което не ви принадлежи ", разяснява това решение Мария Захарова, формален представител на съветското външно министерство.

Тя заплаши, че ответните ограничения ще бъдат " извънредно тежки ", без да посочи какви тъкмо дейности ще предприеме Москва.

" При състояние, че страната ни квалифицира това като кражба, отношението ще бъде като към крадци ", добави Захарова.

По-рано Русия сподели, че в случай че имуществото й бъде иззето, в отговор може да бъдат конфискувани американски, европейски и други активи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР